Выявление путей миграции загрязняющих веществ в зонах ведения горных работ со сложной тектонической нарушенностью (на примере ЦРД) - Дуброва, Н.А.; Киселев, Н.Н. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
Центральний район Донбасу є не лише вуглевидобувним регіоном з особливо складними умовами ведення гірничіх робіт, але й центром концентрації великої кількості промислових підприємств та шкідливих виробництв. Багатофакторні техногені навантаження (поверхневі та усередині масиву гірничіх порід) обумовили необхідність вивчення процесу міграції забруднюючих речовин в наслідок ведення гірничіх робіт та вкрай невдалого розташування сховищ небезпечних відходів у зонах тектонично нарушеного гірничого масиву. У роботі розглянуті можливі шляхи міграції полютантів від поверхневих джерел забруднення у масив гірських порід на основі режимних гідрогеологічних спостережень (на прикладі шахт «Кондратьївська», ім. Калініна та «Александр-Запад»). The Central area of Donbas is not only a coal field with the most complicated mining conditions, but also a concentration center of many industrial enterprises and hazardous industries. Multiple-factor man-induced loads (both surface and inside the rock mass) have predetermined the needs to research into the pollutant migration process as a result of mining and extreme unsuccessful location of hazardous waste sites in the zones of faulted rock mass. The paper deals with possible migration paths of pollutants from surface sources of contamination through rock mass based on geologic observations (by the examples of «Kondratievskaya», Kalinina Mine and «Alexandr- Zapad» Mine).