«Братское послание украинцев сербскому обществу «Заря» з особистого архіву І.Л. Шрага як джерело з історії земського ліберального руху на півночі Лівобережної України (60–80 рр. ХІХ ст.) - Котельницький, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2020)
Публікація присвячена аналізу «Братского послания украинцев сербскому обществу «Заря» з приватного архіву І.Л. Шрага як
вагомого джерела з історії земського ліберального руху на півночі
Лівобережної України (60–80-ті роки ХІХ ст.). У статті детально розглядається зміст історичного документа. Автор приходить
до висновку, що ідеологію, задекларовану у зверненні, поділяла як
мінімум частина персонально складу опозиційної аристократичної фронди північної України. The publication is devoted to the analysis of the «Brotherly message of
Ukrainians to the Serbian society «Zarya» from the private archive of I.L.
Shrah as a significant source of the history of the Zemsky Liberal Movement
in the north of the Left Bank Ukraine . The content of the historical document
is discussed in detail in the article.