Expanding of Intellectual Possibilities of Digital Tonometers for Home Using - Fainzilberg L.S. (Control systems & computers, 2020)
The purpose of the article is to expand the intellectual capabilities of digital blood pressure monitors, which will increase the efficiency of their use at home. The proposed approach boils down to simple computational procedures that can be implemented on the internal processor of a home blood pressure monitor. It is shown that to assess long-term variability of indicators, it is enough to use the recurrence formulas for each current measurement to correct the range of recorded values, refine the mean and standard deviation, calculate the Pearson coefficient of variation and the index characterizing the percentage of measurements that exceed established medical standards. Мета статті – розширення інтелектуальних можливостей цифрових тонометрів, які забезпечать підвищення ефективності застосування їх у домашніх умовах. Результати. Встановлено, що в процесі декомпресії манжети на осциляціях спостерігаються характерні фрагменти, викликані зворотною пульсовою хвилею, виявлення яких дає змогу обчислити інтегральний показник жорсткості кровоносних судин за швидкістю розповсюдження пульсової хвилі. Показано, що для оцінки тривалої варіабельності показників достатньо за допомогою рекурентних формул за кожним поточним вимірюванням коригувати діапазон зареєстрованих значень, уточнювати середнє та середнє квадратичне відхилення, обчислювати коефіцієнт варіації Пірсона та індекс, що характеризує відсоток вимірювань, що перевищують встановлені медичні норми. Цель статьи – ррасширение интеллектуальных возможностей цифровых тонометров, которые обеспечат повышение эффективности их применения в домашних условиях. Результаты. Установлено, чтов процессе декомпрессии манжетки на осцилляциях наблюдаются характерные фрагменты, вызванные отраженной пульсовой волной, обнаружение которых позволяет вычислить интегральный показатель жесткости кровеносных сосудов по скорости распространения пульсовой волны. Показано, что для оценки долговременной вариабельности показателей достаточно с помощью рекуррентных формул по каждому текущему измерению корректировать диапазон зарегистрированных значений, уточнять среднее и среднеквадратическое отклонение, вычислять коэффициента вариации Пирсона и индекс, характеризующий процент измерений, превышающих установленные медицинские нормы.