Формування та використання трудового потенціалу Донецького економічного району - Бурда, Н.В.; Чеботарьова, Н.М. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті на основі опрацювання сучасних джерел наукової літератури та офіційних статистичних даних досліджено теоретичні аспекти формування та використання трудового потенціалу. Проведено аналіз основних параметрів трудового потенціалу Донецького економічного району та виявлено його особливості та динаміка. Здійснено оцінку загальної демографічної ситуації Донецької та Луганської областей, яка відмічається зниженням народжуваності, старінням, депопуляцією та міграцією населення. На формування трудового потенціалу має значний вплив міграція населення в регіоні, що спонукало до проведення аналізу міграційного руху населення (міжрегіонального, міждержавного та мігруючих закордон). Оскільки частина двох областей є тимчасово окупованою дослідження проводилися з використанням статистичних даних щодо підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей. Для більш повної картини впливу ситуації, що склалася, на бажання людей виїхати з регіону було наведено дані за аналогічний період по Сумській області, оскільки вона також межує з Харківською областю України та областями Російської Федерації, як і два досліджуваних нами регіони. Оскільки на формування трудового потенціалу в регіоні впливає його відтворення, то також проведено аналіз народжуваності. Використання трудового потенціалу в сфері економічної діяльності безпосередньо пов’язано з рівнем економічної активності населення та рівнем його зайнятості, тому проаналізовано їхню динаміку в досліджуваному регіоні за останні п’ять років. Обґрунтовано необхідність ефективного використання трудового потенціалу, його якісної складової, а саме: в першу чергу, необхідно удосконалити структуру зайнятості населення та оптимізувати структуру робочих місць, удосконалити цільові програми з точки зору їх впливу на умови зайнятості в галузях та регіонах. В статье на основе обработки современных источников научной литературы и официальных статистических данных исследованы теоретические аспекты формирования и использования трудового потенциала. Проведен анализ основных параметров трудового потенциала Донецкого экономического района и выявлены его особенности и динамика. Осуществлена оценка общей демографической ситуации Донецкой и Луганской областей, которая отмечается снижением рождаемости, старением, депопуляцией и миграцией населения. На формирование трудового потенциала имеет значительное влияние миграция населения в регионе, что побудило к проведению анализа миграционного движения населения (межрегионального, межгосударственного и мигрирующих заграницу). Поскольку часть двух областей является временно оккупированной исследования проводились с использованием статистических данных по подконтрольным Украине территориям Донецкой и Луганской областей. Для более полной картины влияния сложившейся ситуации на желание людей уехать из региона, были приведены данные за аналогичный период по Сумской области, поскольку она также граничит с Харьковской областью Украины и областями Российской Федерации, как и два исследуемых нами региона. Поскольку на формирование трудового потенциала в регионе влияет его воспроизведение, то также проведен анализ рождаемости. Использования трудового потенциала в сфере экономической деятельности непосредственно связано с уровнем экономической активности населения и уровнем его занятости, поэтому проанализирована их динамика в исследуемом регионе за последние пять лет. Обоснована необходимость эффективного использования трудового потенциала, его качественной составляющей, а именно: в первую очередь, необходимо усовершенствовать структуру занятости населения и оптимизировать структуру рабочих мест, усовершенствовать целевые программы с точки зрения их влияния на условия занятости в отраслях и регионах. The article examines the theoretical aspects of the formation and application of labor potential on the basis of the elaboration of modern sources of scientific literature and official statistical data. The analysis of the main parameters of labor potential of Donetsk economic region is carried out and its features and dynamics are revealed. An assessment of the general demographic situation of Donetsk and Luhansk regions, which is marked by declining birth rates, aging, depopulation and migration. The migration of the population in the region has a significant impact on the formation of labor potential, which prompted the analysis of the migration movement of the population (interregional, interstate and migrating abroad). As part of the two oblasts is temporarily occupied, the research was conducted using the statistics on the territories of Donetsk and Luhansk oblasts controlled by Ukraine. For a more complete picture of the impact of the current situation on people's desire to leave the region, data for the same period in Sumy region were given, as it also borders the Kharkiv region of Ukraine and the regions of the Russian Federation, as well as the two regions we studied. Since the formation of labor potential in the region is influenced by its reproduction, the birth rate analysis was also conducted. The application of labor potential in the field of economic activity is directly related to the level of economic activity of the population and the level of its employment, so their dynamics in the studied region over the past five years is analyzed. The necessity of effective application of labor potential, its qualitative component is substantiated, namely: first of all, it is necessary to improve the structure of employment and optimize the structure of jobs, to improve target programs in terms of their impact on employment conditions in industries and regions.