Накопление рубидия в углях и угольных отходах Донбасса - Волкова, Т.П.; Власов, П.А. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
Geochemical Rb distribution in coal and waste coal of Donbass mines and coal-preparation plants is investigated. By the data of spectral semi-quantitative method of analysis of coal and slurry coal samples analysis of toxicity of Rb compounds is made. Peculiarities of Rb accumulation and distribution as well as causes for occurrence of anomalies are analyzed. Досліджено геохімічні розподіли Rb у вугіллях і відходах вуглезбагачення шахт та вуглезбагачувальних фабрик Донбасу. За даними спектрального напівкількісного методу аналізу зразків вугілля та вугільного шламу проведено аналіз токсичності сполук Rb. Проаналізовано особливості накопичування і розподілу Rb, а також причини виникнення аномалій.