Наукова діяльність управителя справ Чернігівської губернської вченої архівної комісії П.М. Добровольського - Матвієнко, Д.М. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті висвітлена наукова діяльність історика, краєзнавця, археолога, управителя Чернігівської губернської вченої архівної комісії П.М. Добровольського. З позиції сьогодення зроблено акцент на основні праці вченого, присвячені церковній історії, проаналізовано їх зміст. Зазначено досягнення вченого у статусі управителя справ. Актуальність полягає у зростанні інтересу до витоків української історії та біографії відомих діячів. У роботі реконструйовано процес становлення П.М. Добровольського як авторитетного вченого, визначено фактори що вплинули на формування його наукових поглядів. The article is devoted to the scientific activity of Petro Mykhailovych Dobrovolskyi, a historian, local historian, archaeologist, and Manager of the Chernihiv provincial scientific archive Commission. From the present point of view, the main works of the scientist devoted to church history are highlighted and their content is analyzed. The achievement of the scientist in the status of Manager of Affairs was noted.