Відновлення Глухівської електростанції у 1925–1926 рр. (за документами фонду 2 ЦДАВОВ України) - Артемова, Л.В. (Сіверщина в історії України, 2020)
Стаття присвячена відновленню Глухівської електростанції у
1925–1926 рр. за програмою індустріалізації, яка мала посприяти прискореному розвиткові промисловості та соціальної сфери, що стало
засобом забезпечення виживання комуністичного режиму у ворожому капіталістичному оточенні.
У ході вивчення та аналізу джерельної бази з історії Глухова виявлено, що становлення енергетичної галузі у населеному пункті ще
наприкінці XIX – на початку XX ст. є беззаперечним фактом. Автором цієї наукової розвідки зроблено спробу висвітлити дотепер актуальне і мало досліджене питання розвитку електрифікації у місті
у 1925–1926 рр., коли, за часів НЕПу, в цілому у країні та у Глухові зокрема, відбувалося відновлення, реконструкція та розширення, часто
ще дореволюційного, електричного господарства, зруйнованого у період
Першої світової війни та подій Української революції 1917–1921 рр.
Уперше оприлюднено документи з фонду 2 Центрального державного архіву вищих органів влади та управляння України, згідно яких 5
січня 1926 р. Секретаріат управління справами Ради Народних Комісарів (Раднарком УСРР ) м. Харкова поставив на порядок денний розгляд
клопотання Глухівського Окрвиконкому про відпуск коштів (у кількості 15000 крб.) із комунального фонду Совнаркому на умовах довготермінового кредиту Глухівській Окрузі для поновлення електростанції.
Висвітлені основні негативні моменти, якими характеризувалася робота Глухівської електростанції у 20-х рр. XX ст., та наведений
розроблений місцевими фахівцями новий фінансово-експлуатаційний
план господарської діяльності відновленої електростанції, що мав би
поліпшити рентабельність, а з часом і зробити Глухівську електростанцію прибутковою, забезпечивши, у достатній мірі, населення міста електроенергією. The article is devoted to the restoration of the Hlukhiv Power Plant
in 1925–1926 under an industrialization program that was to promote
the accelerated development of industry and the social sphere, which
became a means of ensuring the survival of the communist regime in a
hostile capitalist environment.
During the study and analysis of a source base on Hlukhiv’s history, it
was discovered that the formation of the energy industry in the settlement
at the end of XIX - beginning of XX century. is an undeniable fact. The
author of this scientific exploration made an attempt to cover the current
and little researched issue of electrification development in the city in
1925-1926, when in the whole of the country, and in Hlukhiv in particular,
there was a renewal, reconstruction and expansion, often before the
revolutionary, of the electric power industry, destroyed during the First
World War and the events of the Ukrainian Revolution of 1917-1921.
The documents found in the Fund 2 of the Central State Archives of
Higher Authorities and Administration of Ukraine were published for
the first time, according to which, on January 5, 1926, the Secretariat
of Management of the Affairs of the Council of People’s Commissars
(Council of People’s Commissars of the Ukrainian SSR) of Kharkiv put
an agenda on the petition of the Deaf (in the amount of 15000 rubles.)
from the municipal fund on the terms of a long-term loan to Hlukhiv
District for the renewal of the power plant.
The main negative points that characterized the work of Hlukhiv
power plant in the 1920’s are highlighted and a new financial and
operational plan of economic activity of the restored power plant
developed by local specialists is presented, which should improve the
profitability and eventually make the Hlukhiv power plant profitable.
providing the city’s population with sufficient electricity .