Діяльність Глухівського педагогічного інституту у 70-ті роки ХХ ст. - Мошик, І.В. (Сіверщина в історії України, 2020)
Педагогічна освіта – це відкрита система, оскільки між нею і соціальним середовищем йде постійний обмін людьми та інформацією.
Саме її відкритість забезпечує динамічність функціонування і розвиток суспільства. Політичні, соціально-економічні, культурологічні
чинники позначаються на освіті, на підготовці педагогічних кадрів.
На основі залучених до наукового обігу маловідомих фактів, матеріалів і документів у статті проаналізована діяльність Глухівського державного педагогічного інституту у 70-ті роки ХХ ст. з
метою використання його досвіду роботи в процесі формування
нової української вищої школи.
Вивчення форм, засобів та змісту науково-педагогічного процесу зазначеного вишу доповнює, уточнює і збагачує знання про перебіг освітніх процесів у вищій школі України у визначений період, дає
можливість стверджувати про певну трансформацію вищої освіти
у 70-ті роки, яка позначилися покращенням матеріальної бази вишів, залученням нових форм і методів роботи, поліпшенням якості
викладацького складу та певного підвищення рівня престижності
професії педагога. Водночас на систему вищої педагогічної освіти
вплинули особливості розвитку тогочасного суспільства, зумовлені
командно-адміністративними методами управління.
Розгляд розвитку теорії і практики виховання студентів на прикладі конкретного вишу і в конкретний період дає змогу об’єктивного аналізу зовнішніх соціокультурних умов, внутрішніх чинників
педагогічного процесу, осмислення тенденцій та суперечностей системи в цілому, історичного аналізу логіки побудови виховного процесу, враховуючи роль, яку вони відігравали у формуванні особистості.
Дослідження питань підготовки педагогічних працівників регіональними вишами в недалекому минулому дає змогу використання досвіду їх діяльності у вирішенні проблеми престижності спеціальності та залучення до учительської професії дійсно зацікавленої,
перспективної молоді. Teacher education is an open system since there is a constant exchange
of people and information between it and the social environment. It is
her openness that ensures the dynamic functioning and development
of society. Political, socio-economic, cultural factors affect education,
training of pedagogical staff.
On the basis of the facts, materials and documents involved in the
scientific circulation, the paper analyzes the activity of the Hlukhiv State
Pedagogical Institute in the 1970s. in order to use his experience in the
process of forming a new Ukrainian higher education institution.
Studying the forms, means and content of the scientific-pedagogical
process of the above-mentioned university adds, refines and enriches
the knowledge about the course of educational processes in the higher
school of Ukraine in a certain period, gives the opportunity to state
about a certain transformation of higher education in the 70s, which
was marked by the improvement of mothers , attracting new forms and
methods of work, improving the quality of teaching staff and a certain
increase in the level of prestige of the profession of teacher. At the same
time, the system of higher pedagogical education was influenced by the
peculiarities of the development of the society at that time, determined
by the command-administrative methods of management.
Consideration of the development of theory and practice of education
of students on the example of a specific university and in a specific period
allows for an objective analysis of external sociocultural conditions,
internal factors of the pedagogical process, understanding of tendencies
and contradictions of the system as a whole, historical analysis of the
logic of construction of the educational process, taking into account the
role they played in the formation of personality.
Research into the training of teaching staff by regional higher education
institutions in the recent past enables the use of the experience of their
activity in solving the problem of prestige of the specialty and involvement
of really interested, promising youth in the teaching profession.