Геополітика як фактор консолідації українців на початку Другої світової та російсько-української воєн - Лєбєдєва, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті висвітлено геополітичне становище українських земель на початку Другої світової війни та російсько-українського
військового конфлікту на сучасному етапі. Проаналізовано експансію радянських та німецьких військ на Другу Річ Посполиту в
1939 р. як спробу реалізації військово-політичних планів. Зазначено, що Організація Українських Націоналістів напередодні нацистської агресії щодо міжвоєнної Польщі стала провідною українською політичною партією, яка використовувала радикальні
методи, здійснюючи організацію збройних сил. Відображено позиції українських політичних націоналістичних організацій протягом Другої світової війни та їх вплив на консолідованість української еліти. Проаналізовано роль розколу Організації Українських
Націоналістів на єдність української еліти. Вказано залежність
між геополітичним становищем Галичини та Волині й питанням
консолідації української еліти в 1939 р. Відзначено локальні успіхи окремих спроб відстоювати українську державність, які зумовили резонанс серед представників еліти. Проаналізовано процес
інтеграції в європейський простір як чинник цілісності України
як суверенної держави. Визначено причини війни між Російською
Федерацією та Україною, роль російської пропаганди в конфронтації у ході «гібридної» війни. Висвітлено події Євромайдану як
прояв єдності українського суспільства та прагнення здійснювати власну проєвропейську зовнішню політику з метою покращення соціальних стандартів. Здійснено дискурс у період російської
агресії та відображено значення сепаратизму в південно-східних регіонах України в перешкоді єдності українського суспільства й загрозі суверенітету Української держави. Проаналізовано хід сепаратистських акцій у південно-східних регіонах України
та в Закарпатті і вплив на загальний стан консолідації населення у країні. Проведено компаративний аналіз спроб консолідації
українського суспільства в умовах відсутності державності в період Другої світової війни та необхідності збереження суверенітету незалежної України в 2014 р. Geopolitical position of Ukrainian lands on the beginning of the
Second World War and Russian-Ukrainian war conflict in contemporary
period was elucidated in article. Expansion of Soviet and German Armies
for the Second Rich Pospolyta in 1939 as attempt of realisation warpolitical
plans was analised. Indicated that Organization of Ukrainian
Nationalists before nasists agression for betweenwar Poland became
lead Ukrainian political party that used radical methods making
organization of weapon power. Positions of Ukrainian political
nationalist organizations during the Second World War and their
influence for consolidation of Ukrainian elite were viewed. Role of
disconsolidation Organization of Ukrainian Nationalists for Ukrainian
elite consolidation was analized. Dependence between geopolitic position
of Halychyna and Volyn and question of consolidation of Ukrainian
elite in 1939 was showed. Local successes of separate attempts to fight
for Ukrainian statement which resonance between elite members were
marked. Integration process to European space as factor of Ukraine
as sovereign state consolidation was analyzed. Causes of war between
Russian Federation and Ukrainian, role of Russian propaganda in
confrontation in period of «hybrid» war were determined. Facts of
Eurosquare as attempt of consolidation of Ukrainian society and
attempts lead own European outside policy with goal improving social
standarts were elucidated. Discurs in period of Russian aggression was
made and role of separatism in Southern-East regions of Ukraine in
barrier of Ukrainian society consolidation and dangerous of Ukrainian
statement’s sovereignty was viewed. Motion of separatist actions
in Southern-East regions of Ukraine and in Zakarpatia region and
influence for universal position of consolidation population in country
was analyzed. Comparative analysis of Ukrainian society consolidation
in conditions of statement absence in period of the Second World War
and necessarily of fighting for sovereign Ukrainian state in 2014 was led.