Етнографічна колекція дерев’яних предметів хатнього та господарського вжитку Київського Полісся (нижня течія річки Тетерів) за матеріалами фондової колекції НІЕЗ «Переяслав» - Ревега, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті досліджується етнографічна колекція дерев’яних
предметів хатнього та господарського вжитку Київського Полісся (нижня течія річки Тетерів) із фондової колекції Національного
історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Уперше звертається увага на представлення даних предметів у експозиції Музею Народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.
Подано опис досліджуваних предметів, відомості про власників,
які передали предмети до фондової колекції НІЕЗ «Переяслав».
При описі звертається увага на матеріал, з якого виготовлений
предмет, указуються його розміри, зазначається майстер (якщо
є відомості), час і місце створення. Дослідження ґрунтується на
фондово-обліковій документації. У статті здійснено класифікацію досліджуваних предметів, які відносяться до хатнього та господарського начиння. This article examines the ethnographic collection of wooden household
and household items of the Kyiv Polissia (downstream of the Teterev
river) from the stock collection of the national historical and ethnographic
reserve «Pereiaslav». For the first time, attention is drawn to the presentation
of these items in the exposition of the Museum of folk architecture
and life of the Middle Naddneprianshchyna. The text contains
a description of the items under study, information about the owners
who transferred the items to the stock collection of NIEZ «Pereiaslav».
Also, in the description, attention is drawn to the material from which
the item is made, its dimensions, the master is specified (if there is information),
the time and place of creation. The research is based on
stock accounting documents. The article classifies the items under study
that relate to household and household utensils.