Колекція цегли та черепиці Катеринославських виробників кінця XIX – початку XX ст. в експозиції Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Етносоціальні аспекти історії через призму речових пам’яток - Рибалка, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2020)
Стаття присвячена потенційним евристичним можливостям музейних експозицій в антропологічній інтерпретації історичного процесу, висвітленню через речові пам’ятки минулого складної суміші економічних, соціальних та етнічних процесів. Проблема досліджується на основі експозиції цегли та черепиці, виробленої на підприємствах Катеринославської губернії у кінці XIX – початку XX ст., яка знаходиться в Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» (м. Дніпро). Наголошується, що такий, на перший погляд неатракційний, експонат, як цегла може допомогти зосередити увагу музейного відвідувача на історії в цілому, регіональній історії та проблемах історичної пам’яті. Акцент робиться на реконструкцію історичних подій через показ конкретних речових експонатів, пов’язаних і з певними особами (власники підприємств – виробники), і з цілим комплексом взаємопов’язаних процесів економічної та етносоціальної історії. The article is devoted to the question of potential heuristic abilities of museum exhibitions in the anthropological interpretation of historical process. Moreover, the problem of enlightening of intrinsic mixture of economic, social, and ethnical processes through evidences is discussed. This problem is studied through the bricks and tilling produced at Ekaterynoslav region factories in the end of the XIX – the beginning of the XX centuries and currently exhibited in the museum «The memory of the Jewish people and the Holocaust in Ukraine» (Dnipro). Showing what is not an attractive, at first glance, exhibit (such as a brick) can help to draw a museum visitor’s attention to history in general, regional history, and historical memory issues. The study focuses on the presentation of historical events through specific material exhibits that are associated with both individuals (business owners - producers) and the whole complex of intertwined events of economic and ethno-social history.