Використання інформаційних технологій в розв’язанні задач комп’ютерної лінгвістики - Ходякова, Г.В. (Control systems & computers, 2020)
У статті дається опис нової технології рішення деяких лінгвістичних задач шляхом використання популярних онлайн ресурсів і на основі порівняльного методу. Наводиться огляд популярних онлайн сервісів з обробки та аналізу тексту та приклади: семантичного аналізу тексту; обчислення частотних характеристик тексту, знаходження типологічних індексів Грінберга для даної мови, граматичного аналізу тексту, побудови семантичних графів та ін. В статье дается обзор популярных онлайн сервисов по обработке и анализу текста. Описана технология решения следующих лингвистических задач: семантического анализа текста; вычисления частотных характеристик текста; нахождения типологических индексов Гринберга для данного языка, разбор слова по составу, грамматического анализа текста, построение синтаксических графов. The article gives a review of popular online text processing and analysis services. The technology of solving the following linguistic tasks is described: semantic text analysis; calculation of text frequency characteristics; finding typological Greenberg indexes for a given language, parsing a word by composition, grammatical text analysis, building syntactic graphs.