Стратегія інтеграції терміналів морських портів як напрямок підвищення їх ефективного функціонування - Барський, І.М.; Макаренко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Доведено, що в умовах глобалізації виробництва і зростаючого споживання перед логістичною і транспортною галуззю поставлено завдання задовольнити складні запити споживачів. Виробничі підприємства усвідомлюють необхідність ефективного управління ланцюгами поставок у відповідь на глобалізацію економіки і конкуренцію, а отже, необхідність прийняття нових стратегій, таких як управління ланцюгами поставок, а також глобальні функції постачання і аутсорсингу логістичних служб. Спочатку проведемо структуризацію вже існуючих досліджень з обраної тематики. Такий огляд літератури повинен забезпечити основу і виявити зміни в дослідницьких тенденціях. Систематизація наукової літератури, що стосується термінальних операцій і ефективності портів, дає обґрунтування конкретних популярних напрямів, але охоплює далеко не всі проблемні питання. Реформи в управлінні портами продовжують відбуватися різними способами, в залежності від ситуації в країні або регіоні. Таким чином, дослідники все частіше вирішували проблеми, пов'язані з портами, виходячи з контексту управління ланцюгами поставок. На основі цих досліджень можна виділити три підходи у філософії і практиці управління ланцюгами поставок: дослідження щодо впливу на судноплавство і портову промисловість, застосування концепцій і моделей управління ланцюгами поставок для досліджень порту, інтеграція діяльність по ланцюгах поставок. Дослідження впливу управління ланцюгами поставок на портову промисловість. Розглянуто вплив стратегій управління ланцюгами поставок, прийнятих виробничими компаніями, на портову промисловість. Він, як правило, розглядає управління ланцюгами поставок як явище, яке відбувається за межами експлуатації порту, і аналізує динаміку серед гравців ринку, коли вплив здійснюється ззовні. Дослідження щодо застосування концепцій управління ланцюгами поставок для портів. Розглядає концепції і моделі управління ланцюгами поставок як аналітичні інструменти для вирішення і розширення питань експлуатації і управління портами. Базується на позиції того, що портова галузь зазнала значного впливу практик управління ланцюгами поставок, і приймає цей підхід як домінуючу логістичну перспективу. Дослідження інтеграційних заходів по ланцюгах поставок. Цей підхід також розглядає порти як розширену систему, яка взаємодіє з іншими складовими ланцюгів поставок. Крім того, цей підхід визнає інтеграцію управління ланцюгами постачання й інтеграцію ланцюгів поставок як явища, які можуть мати місце в портах уздовж ланцюга поставки і розглядає порти як цілісну систему, яка бере активну участь в досліджуваному явищі. Стратегія інтеграції портів по ланцюгах поставок повинна твердо базуватися на сильній орієнтації на інтеграцію ланцюгів поставок у межах окремих терміналів морських портів. Успішне впровадження цієї стратегії обов'язково передбачає значне підвищення продуктивність терміналів. Доказано, что в условиях глобализации производства и возрастающего потребления перед логистической и транспортной отраслью поставлена задачаудовлетворить сложные запросы потребителей. Производственные предприятия осознают необходимость эффективного управления цепями поставок в ответ на глобализацию экономики и конкуренцию, а следовательно, необходимость принятия новых стратегий, таких как управление цепочками поставок, а также глобальные функции снабжения и аутсорсинга логистических служб. Сначала проведем структуризацию уже существующих исследований по выбранной тематике. Такой обзор литературы должен обеспечить основу и выявить изменения в исследовательских тенденциях. Систематизация научной литературы, касающаяся терминальных операций и эффективности портов, дает обоснование конкретным популярным направлениям, но охватывает далеко не все проблемные вопросы. Реформы в управлении портами продолжают происходить разными способами, в зависимости от ситуации в стране или регионе. Таким образом, исследователи все чаще решают проблемы, связанные с портами, исходя из контекста управления цепями поставок. На основе этих исследований можно выделить три подхода в философии и практики управления цепями поставок: исследования относительно влияния на судоходство и портовую промышленность, применения концепций и моделей управления цепями поставок для исследований порта, интеграция деятельность по цепям поставок. Исследование влияния управления цепями поставок на портовую промышленность. Рассматривает влияние стратегий управления цепями поставок, принятых производственными компаниями, на портовую промышленность. Он, как правило, рассматривает управление цепями поставок как явление, которое происходит за пределами эксплуатации порта, и анализирует динамику среди игроков рынка, когда воздействие осуществляется извне. Исследование по применению концепций управления цепочками поставок для портов. Рассматривает концепции и модели управления цепями поставок как аналитические инструменты для решения и расширения вопросов эксплуатации и управления портами. Базируется на позиции того, что портовая отрасль испытала значительное влияние практик управления цепями поставок, и принимает этот подход как доминирующую логистическую перспективу. Исследование интеграционных мероприятий по цепям поставок. Этот подход также рассматривает порты как расширенную систему, которая взаимодействует с другими составляющими цепей поставок. Кроме того, этот подход признает интеграцию управления цепочками поставок и интеграцию цепей поставок как явления, которые могут иметь место в портах вдоль цепи поставки и рассматривает порты как целостную систему, которая активно участвует в изучаемом явлении. Стратегия интеграции портов по цепям поставок должна твердо базироваться на сильной ориентации на интеграцию цепей поставок в пределах отдельных терминалов морских портов. Успешное внедрение этой стратегии обязательно предполагает значительное повышение производительность терминалов. It has been proven that in the context of globalization of production and increasing consumption, the logistics and transport industry is faced with the task of satisfying the complex demands of consumers. Manufacturing enterprises are recognizing the need for effective supply chain management in response to a globalized economy and competition, and hence the need to adopt new strategies such as supply chain management and global sourcing and outsourced logistics functions. First, we will structure the existing research on the selected topic. Such a literature review should provide a basis for and identify changes in research trends. The systematization of scientific literature on terminal operations and port efficiency provides justification for specific popular areas, but does not cover all problematic issues. Port management reforms continue to take place in different ways, depending on the situation in the country or region. Thus, maritime researchers increasingly tackled port-related problems in the context of supply chain management or port research. Based on these studies, three approaches to the philosophy and practice of supply chain management can be distinguished: studies on the impact on the shipping and port industry, the application of supply chain management concepts and models for port research, and the integration of supply chain activities. Researching the Impact of Supply Chain Management on the Port Industry. Examines the impact of supply chain management strategies adopted by manufacturing companies on the port industry. He typically views supply chain management as a phenomenon that occurs outside of port operations, and analyzes the dynamics among market players when exposure is externally. Research on the application of supply chain management concepts for ports. Consider supply chain management concepts and models as analytical tools for addressing and expanding port operations and management issues. Based on the position that the port industry has been significantly influenced by supply chain management practices and accepts this approach as the dominant logistics perspective. Research on supply chain integration activities. This approach also views ports as an extended system that interacts with other parts of the supply chain. In addition, this approach recognizes the integration of supply chain management and the integration of supply chains as phenomena that can take place in ports along the supply chain and views ports as a holistic system that actively participates in the phenomenon under study. A port-to-supply chain integration strategy must be firmly based on a strong focus on supply chain integration within individual seaport terminals. Successful implementation of this strategy necessarily implies a significant increase in terminal productivity.