Вища освіта України на шляху інтеграції в європейський освітній простір: досягнення та завдання подальшого розвитку - Антонюк, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Робота присвячена проблемі модернізації системи вищої освіти України шляхом інтеграції вищих навчальних закладів до Європейського простору вищої освіти (European Higher Education Area). На основі аналізу статистичних даних зроблено висновок про згорнення системи вищої освіти України внаслідок наявності низки проблем, що негативно позначається на формуванні людського капіталу. Обґрунтовано важливість міжнародного співробітництва з ЄС в освітній сфері для модернізації вищої школи. Досліджено інституційні засади формування EHEA, визначено основні пріоритети її розвитку на сучасному етапі. Проаналізовано правові основи євроінтеграції вищої школи України. Здійснено аналіз розвитку міжнародного співробітництва вузів України та їх участі в європейських освітніх програмах. Виявлено позитивну тенденцію до зростання активності українських університетів в міжнародному співробітництві, що підвищує їх позиції у міжнародних рейтингах. Виявлено слабкі місця інтеграційних процесів та запропоновано напрями удосконалення державної політики підтримки участі закладів вищої освіти в EHEA. Работа посвящена проблеме модернизации системы высшего образования Украины путем интеграции высших учебных заведений в Европейское пространство высшего образования (European Higher Education Area). На основе анализа статистических данных сделан вывод о том, что система высшего образования в Украине имеет тенденцию к сворачиванию из-за наличия ряда проблем, что негативно сказывается на формировании человеческого капитала. Обоснована важность международного сотрудничества с ЕС в образовательной сфере для модернизации высшей школы. Исследованы институциональные основы формирования EHEA, определены основные приоритеты его развития на современном этапе. Проанализированы правовые принципы европейской интеграции высшей школы Украины. Проведен анализ развития международного сотрудничества между украинскими университетами и их участия в европейских образовательных программах. Выявлена положительная тенденция к росту активности украинских вузов в международном сотрудничестве, что повышает их позиции в международных рейтингах. Определены слабые стороны интеграционных процессов и предложены пути совершенствования государственной политики поддержки участия университетов в EHEA. The work is devoted to the problem of modernization of the higher education system of Ukraine through the integration of higher education institutions into the European Higher Education Area. Based on the analysis of statistical data, it is concluded that the higher education system in Ukraine tends to curtail due to the presence of a number of problems, which negatively affects the formation of human capital. The importance of international cooperation with the EU in the educational sphere for the modernization of higher education has been substantiated. The institutional foundations of the formation of EHEA are investigated, the main priorities of its development at the present stage are determined. The legal principles of European integration of higher education in Ukraine are analyzed. The analysis of development of international cooperation between Ukrainian universities and their participation in The European educational programs is carried out. A positive trend towards an increase in the activity of Ukrainian universities in international cooperation has been revealed, which increases their positions in international rankings. The weaknesses of integration processes are identified and ways of improving the state policy to support the participation of universities in the EHEA are proposed.