Інтелект як субстанційна основа інтелектуального потенціалу - Островська, Г.Й. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті розглянуто понятійно-категорійний апарат «інтелекту», досліджено різні характеристики його сутності та змісту, проаналізовано джерела, особливості формування та складові структури. Ключова роль у формуванні інтелекту належить існуючій моделі освіти, обраній у країні, та моделі навчання, сформованій на підприємстві. Представлено огляд досліджень у сфері колективного інтелекту. Аргументовано затребуваність технологій колективного інтелекту в міру переходу до суспільства знань. Отримані результати формують засади організаційно-економічного механізму забезпечення ефективного використання інтелектуального потенціалу промислових підприємств в умовах реалізації Європейського вектору розвитку вітчизняної економіки. В статье рассмотрен понятийно-категорийный аппарат «интеллекта», исследованы различные характеристики его сущности и содержания, проанализированы источники, особенности формирования и составляющие структуры. Ключевая роль в формировании интеллекта принадлежит существующей модели образования, выбранной в стране, и модели обучения, сложившейся на предприятии. Представлен обзор исследований в области коллективного интеллекта. Аргументировано востребованность технологий коллективного интеллекта по мере перехода к обществу знаний. Полученные результаты формируют основы организационно-экономического механизма обеспечения эффективного использования интеллектуального потенциала промышленных предприятий в условиях реализации Европейского вектора развития отечественной экономики. The article considers the conceptual and categorical apparatus of "intelligence", explores various characteristics of its essence and content, analyses the sources, the structure formation and components features. The key role in the intelligence formation belongs to the existing education model chosen in the country and the learning model formed at the enterprise. An overview of research in the collective intelligence field is presented. The demand for collective intelligence technologies as the transition to the knowledge society is argued.
The obtained results build the principles of the organizational and economic mechanism for ensuring the industrial enterprises intellectual potential effective use in the implementation of the domestic economy European vector development.