Соціальний захист населення на сучасному етапі: стан і проблеми в Україні - Смирнова, І.І.; Лихошва, О.Ю.; Рак, Н.В.; Горієва, Л.А. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті проаналізовано умови функціонування діючої системи соціального захисту населення України. Розглянуто теоретичні основи щодо форм та джерел фінансування і фінансового забезпечення системи соціального захисту. Досліджено особливості фінансування соціальних трансфертів через основні форми соціального захисту – соціальне забезпечення, соціальне страхування та соціальну допомогу. Визначено слабкі місця та шляхи удосконалення вітчизняної системи соціального захисту. Запропоновано підходи до розв’язання проблем фінансування в сфері соціального захисту населення. В статье проанализированы условия функционирования действующей системы социальной защиты населения Украины. Рассмотрены теоретические основы относительно форм и источников финансирования и финансового обеспечения системы социальной защиты. Исследованы особенности финансирования социальных трансфертов через основные формы социальной защиты – социальное обеспечение, социальное страхование и социальную помощь. Определены слабые места и пути усовершенствования отечественной системы социальной защиты. Предложены подходы к решению проблем финансирования в сфере социальной защиты населения. The article analyzes the functioning conditions of the current system of social protection of the population of Ukraine. The theoretical foundations regarding the forms and sources of financing and financial support of the social protection system are considered. The features of financing social transfers through the main forms of social protection – social security, social insurance, and social assistance – are investigated. Weaknesses and ways to improve the domestic social protection system are identified. Approaches to solving financing problems in the field of social protection of the population are proposed.