Ontology Application to Construct Inductive Modeling Tools with Intelligent Interface - Pidnebesna, H.A.; Pavlov, A.V.; Stepashko, V.S. (Control systems & computers, 2020)
This paper is devoted to the analysis of sources in the field of development and building intelligent user interfaces. Particular attention is paid to presenting an ontology-based approach to constructing the architecture of the interface, the tasks arising during the development, and ways for solving them. An example of construction of the intelligent user interface is given for software tools of inductive modeling based on the detailed analysis of knowledge structures in this domain. Мета статті. У роботі пропонується підхід до "інтелектуалізації" програмних засобів індуктивного моделювання на основі онтологічних концепцій подання знань про предметну галузь для проектування бази знань, обчислювальних інструментів та інтелектуального інтерфейсу користувача. Цілі цього дослідження: виконати огляд джерел про сучасні засади конструювання інтелектуального інтерфейсу користувача (ІІК) , пояснити наш підхід до побудови ІІК, заснований на онтології, застосувати цей підхід до галузі індуктивного моделювання, а також навести приклад, що демонструє подальше прийняття рішень як процес моделювання на основі ІІК та подати відповідні прикінцеві зауваження. Результати. Розглянуто сучасні підходи до організації інтелектуального користувацького інтерфейсу. Описано характеристики і завдання ІІК, принципи онтологічного підходу до його конструювання та функціювання. Данная статья посвящена анализу источников в области разработки и построения интеллектуальных пользовательских интерфейсов. Особое внимание уделяется представлению основанного на онтологии подхода к построению архитектуры интерфейса, задачам, возникающих при разработке, и способов их решения. Приведен пример построения интеллектуального пользовательского интерфейса программных средств индуктивного моделирования на основе детального анализа структур знаний в этой области.