Використання властивості періодичності для генерування комбінаторних конфігурацій - Тимофієва, Н.К. (Control systems & computers, 2021)
Комбінаторні множини можуть бути впорядковані як хаотично, так і за строгими правилами. Аналіз цих множин показує, що вони упорядковуються одними і тими самими процедурами, тобто існують закономірності їхнього генерування. Одна з таких закономірностей, що характерна для багатьох типів комбінаторних конфігурацій, є властивість періодичності, яка випливає з рекурентного способу їхнього утворення. Задача полягає у виявленні та формулюванні загальних правил, за якими утворюються та впорядковуються комбінаторні множини різних типів та різних впорядкувань. Combinatorial sets can be ordered both chaotically and under strict rules. Analysis of these sets shows that they are ordered by the same procedures and there are patterns of their generation. One of such regularities, which is characteristic of many types of combinatorial configurations, is the property of periodicity, which follows from the recurrent method of their formation. The problem is to identify and formulate general rules by which combinatorial sets of different types and different orders are formed and ordered