Порівняльний аналіз арматури на кахлях з гербом І. Мазепи з Батурина - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2021)
У статті на основі останніх досліджень розглядаються керамічні кахлі 1707–1708 рр. з рельєфним родовим гербом гетьмана
Івана Мазепи, оформленим арматурою: зображеннями зброї, військового обладунку та козацьких і гетьманських клейнодів у стилі
українського бароко. Їх уламки знайшли під час розкопок решток
резиденції генерального писаря Пилипа Орлика у м. Батурині Чернігівської обл. в 2017–2020 рр. Ці кахлі облицьовували печі його покоїв.
У праці надруковані останні версії реконструкцій цілих полив’яних
і теракотових кахлів техніками комп’ютерних фотоколажу й графіки
та ілюстрації аналогічних композицій Мазепиної геральдичної
емблеми з декоративною арматурою на скульптурних рельєфах та
гравюрах Києва і Чернігова кінця XVI – початку XVIII ст. Проводяться
детальні порівняння зображень різного озброєння, амуніції, козацьких
клейнодів та символів гетьманської влади на тих кахлях, виготовлених
ремісниками Батурина, на макетах первісного вигляду втраченого
ренесансного надгробка князя Костянтина Острозького 1579 р.,
що знаходився в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, на
багатьох барокових гравюрах києво-чернігівського друку рубежу
XVII–XVIII ст. та на шаті кіоту 1695 р. для ікони Троїцько-Іллінської
Богородиці з Чернігівського обласного історичного музею. Порівняльний
аналіз підтверджує достовірність комп’ютерних реконструкцій
та інтерпретації герба І. Мазепи з оточуючою арматурою на
батуринських кахлях і дозволяє визначити мистецькі взірці для їх
графічного дизайну та його автора, здогадно, видатного тогочасного
українського гравера Івана Щирського. This article examines the armaments, accoutrements, and Cossack or hetman
symbols of power («armature») depicted on the 1707–1708 ceramic stove
tiles («kakhli») with the armorial bearings of Hetman Ivan Mazepa (1687–
1709). Their fragments have been found during the excavations in the town
of Baturyn, Chernihiv province, Ukraine, which was the capital of the seventeenth-
and eighteenth-century Cossack state.