Досвід моніторингу мікроклімату у Cофійському соборі - Молочкова, Н.М.; Ніщук, Л.О.; Гірак, П.О. (Сіверщина в історії України, 2021)
Неможливо виправити те, що неможливо виміряти, і це особливо правильно для охорони пам’яток. Контроль мікроклімату пам’яток – культових споруд – є важливим для їх збереження в умовах
урбанізованого середовища. Моніторинг на основі сучасних інформаційних технологій – це зручний для користувача інструмент діагностики для визначення та прийняття обґрунтованих і своєчасних
стратегічних рішень. Стаття присвячена технічним та методологічним проблемам створення і експлуатації автоматизованої системи моніторингу мікроклімату в Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» та досвіду їх вирішення. You can’t fix what you can’t measure and that’s particularly true for environmental
and cultural management and preservation. Controlling the microclimate
of monuments – religious buildings is important for their preservation in an urban
environment. Monitoring based on modern information technologies is a user-
friendly virtual diagnosis tool, equipping the users so that they can make intelligent
and timely strategic decisions. The article is devoted to technical and
methodological problems of creation and operation of the automated system of
monitoring of a microclimate in St. Sophia Cathedral of the National Conservation
Area «St. Sophia in Kyiv», and experience of their excision.