Пещеры Софрониевой пустыни - Чурочкин, А.А. (Сіверщина в історії України, 2021)
В статье на основании вновь выявленных архивных документов
сделана попытка проследить историю возникновения и обустройства пещерного комплекса Софрониевой пустыни в XVII–XIX вв. Основное внимание уделено подземному храму Рождества Христова; в
качестве иллюстративного материала впервые публикуются редкие снимки интерьера пещерной церкви и входа в комплекс. У статті на основі нововиявлених архівних документів зроблено
спробу простежити історію виникнення і облаштування печерного
комплексу Софронієвої пустині в XVII–XIX ст. Основну увагу приділено підземному храму Різдва Христового; в якості ілюстративного матеріалу вперше публікуються рідкісні знімки інтерєру печерної церкви та входу до комплексу. In the article, on the basis of newly discovered archival documents, an attempt
is made to trace the history of the emergence and arrangement of the cave complex
of the Sofroniy Hermitage in the 17th-19th centuries; the main attention is paid to
the underground church of the Nativity of Christ; For the first time, rare photographs
of the interior of the cave church and the entrance to the complex are published
as illustrative material.