Об’єкти XVI–XVII ст. Путивльської фортеці з розкопок Б.О. Рибакова 1965 року - Осадчий, Є.М.; Качура, О.В. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена результатам розкопок, що проводилися археологічною експедицією під керівництвом Б.О. Рибакова на території фортеці міста Путивль. У науковій літературі приділено достатньо уваги дослідженню давньоруського храму і споруди ХІІ ст., але відомості щодо об’єктів, датованих XV–XVII ст., лишилися неопублікованими. На жаль, звіт про розкопки 1965 року містить фрагментарну інформацію про ті обʼєкти, які були повністю або частково досліджені, у ньому відсутні креслення і опис знахідок. Унаслідок пошуків у фондах Путивльського краєзнавчого музею були виявлені предмети, що походять з розкопок 1965 року, проте не потрапили на сторінки звіту. Уведення до наукового обігу новітніх даних із розкопок Б.О. Рибакова дозволить доповнити інформацію щодо пізньосередньовічного періоду існування Путивля. The article is devoted to the results of archaeological research carried out by an archaeological expedition led by B.A. Rybakov on the territory of the fortress of the city of Putyvl. In the scientific literature, the results of the study of the ancient Russian temple and buildings of the XII century are well known. And objects dating from the 15th – 17th centuries remained unpublished. Unfortunately, the 1965 excavation report contains fragmentary information about those objects that were fully or partially excavated, there are no drawings and descriptions of the finds. As a result of a search in the funds of the Putyvl Museum of Local Lore, objects were found that were found as a result of excavations in 1965, which did not appear on the pages of the report. Entry into scientific circulation of the excavation data by B.A. Rybakov will add information about the late Middle Ages period of Putyvl’s existence.