Материалы к «Русскому провинциальному некрополю» по городу Глухову - Мирошниченко, А.Н.; Назарова, В.В. (Сіверщина в історії України, 2021)
В статье представлен список погребенных на кладбищах г. Глухова, предназначавшийся для публикации в «Русском провинциальном некрополе» великого князя Николая Михайловича. Данное издание должно было увидеть свет в начале ХХ ст., но большинство материалов, собранных в 1908–1915 гг., долгое время так и оставались неопубликованными. В статье рассказывается о методике сбора сведений для данного издания и проблемах, с которыми пришлось столкнуться его составителям в начале ХХ ст. На основании этой информации и анализа присланных для «Русского провинциального некрополя» сведений по Глухову, а также сопоставления этих сведений с сохранившимися на сегодняшний день на глуховских кладбищах надгробиями ХIХ – начала ХХ ст., сделаны предварительные выводы о степени подробности присланных по Глухову списков и качестве внесенных в них данных. Представлены уточнения и дополнения, которые эти списки позволили сделать для исследования кладбищ г. Глухова. Обоснована ценность данного материала как исторического источника. У статті представлений список поховань на кладовищах м. Глухова, що призначався для публікації в «Російському провінційному некрополі» великого князя Миколи Михайловича. Дане видання мало побачити світ на початку ХХ ст. Початок Першої світової війни загальмував публікацію матеріалів про поховання Чернігівської губернії. В пострадянські часи матеріали по Чернігівській губернії були систематизовані та опубліковані у вигляді альманаху «Річка часу» і «Матеріалів до « Російського провінційного некрополя» великого князя Миколи Михайловича». У представленій статті розповідається про методику збору відомостей для даного видання і проблемах, з якими довелося зіткнутися його укладачам на початку ХХ ст. Виконано аналіз інформації про надіслані для «Російського провінційного некрополя» відомостей по Глухову. Зіставлені відомості початку ХХ ст. із збереженими на сьогоднішній день на глухівських кладовищах надгробками ХIХ – початку ХХ ст. Зроблені попередні висновки про якість надісланих по Глухову списків і внесених в них даних. Дані списки дозволили зробити для дослідження кладовищ м. Глухова уточнення і доповнення. Обґрунтовано цінність даного матеріалу як історичного джерела. The article presents a list of those buried in the cemeteries of the city of Glukhov, intended for publication in the «Russian Provincial Necropolis» of the Grand Duke Nikolai Mikhailovich. This edition was supposed to see the light of day at the beginning of the twentieth century. Due to the outbreak of the First World War, the publication of materials on the burials of the Chernigov province was postponed, and then it became completely impossible. In the post-Soviet period, materials on the Chernigov province were systematized and published in the form of the almanac «River of Time» and «Materials for the Russian Provincial Necropolis» of the Grand Duke Nikolai Mikhailovich. The presented article tells about the method of collecting information for this publication and the problems that its compilers had to face at the beginning of the twentieth century. The analysis of this information and the information about Glukhov sent for the «Russian Provincial Necropolis» has been carried out. Comparison of information from the beginning of the XX century. with the gravestones of the 19th – early 20th centuries preserved at the Glukhiv cemeteries. Preliminary conclusions are made about the degree of detail of the lists sent by Glukhov and the quality of the data entered into them. The clarifications and additions that these lists allowed to make for the study of cemeteries in the city of Glukhov are presented. The value of this material as a historical source has been substantiated.