Золотоординські топоніми Лівобережжя - Тищенко, К.М. (Сіверщина в історії України, 2021)
Топонімія України досі зберігає імена Чинґізидів: Джучі, Батий, Бувал,
Орду-Ічен, Шейбан, Башмак, Бурлюк, Узбек, Акул та ін. Збережені й імена
емірів (нойонів): Субутай, Картан, Айдар, Алчедай, Кавгадий, Бабуджи, Калантай, Коверга, Ма май. Навколо топореплік цих власних імен на карті знайдено упізнавані репліки численних супутніх ординських реалій. Це етноніми – татари, монґоли, маньчжури, араби, алани, хини; хороніми – Золота Орда, Китай, Кашмір, Хваліси, Дербент, Ясріб, Мекка; інші реалії – монґ.
Яса, Білік, уруг ‘клан’, цахар ‘крі паки’, бешік ‘пись мо’, самбар ‘дощечка для
письма’, данс ‘реєстр’, церег ‘військо’, абух ‘захоплений’; евенк. орон- ‘олень’;
дтюрк. каган, таган, баскак, калин ‘товстий’, булгак ‘колотнеча’, Бурхан
‘Будда’, асура, якут. харабыл ‘караул’, тат. савин ‘верблюд’; ар. аль-галуба ‘дійна верблюдиця’; пехл. бунак ‘майно, шатро’; слов. писар, став та ін. The toponymy of Ukraine preserves till now the continuants of the names from
the Golden Horde elite – Jochi and his descendants: Batu-Khan, Buval, Ordu-
Ichen, Sheiban, Bashmak, Burliuk, Uzbek, Akul. The names of the amirs (noyons)
– Subutai, Kartan, Aidar, Alchedai, Kavgady, Babuji, Kalantai, Koverga, Mamai.
In their contexts the various Horde realities are detected: the ethnonyms – Tatars,
Mongols, Manchu, Arabs, Alans; place names – the Golden Horde, China, Kashmir,
Khvalisy, Derbent, Yathrib, Mecca; other realities – Mong. Yasa, Bilik, urug ‘clan’,
tsakhar ‘serfs’, beshik ‘writing’, sambar ‘writing tablet’, dans ‘list’, tsereg ‘army’,
abukh ‘captured’; Evenk. oron ‘deer’; Turk. haqan, tagan, baskak, kalyn ‘thick’,
bulgak ‘mutiny’, Burkhan ‘Buddha’, asura; Yakut. kharabyl ‘guard’; Tat. savin
‘camel’, Ar. al-haluba ‘milch camel’; Pahl. bunak ‘property, tent’; Slav. pysar-
‘scribe’, stav- ‘camp’ etc.