Актуальні проблеми дослідження історії Росії в науковому доробку істориків Ніжинської вищої школи - Давиденко, Ю.М. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена одній з маловивчених проблем функціонування Ніжинської вищої школи, а саме дослідженню актуальних проблем російської історії в науковому доробку вчених ніжинської вищої школи в період XIX – до XX ст.
На підставі мотиву історичних джерел та наукової літератури проаналізовано історіографічний доробок ніжинських істориків, висвітлено науково-тематичну та ідеологічну спрямованість досліджень, розкрито особливості розвитку історичної
науки в зазначений період.
Автором розглянуто основні історичні праці вчених М. Арісто-
ва, Г. Максимовича, М. Бережкова та ін. Визначено, що історіографічно ніжинські історики висвітлювали комплекс проблем, пов’язаних зі становленням Російської імперії, її суспільно-економічний
та політичний розвиток досить традиційно.
Акцентовано увагу на заснуванні ніжинськими науковцями
власної історичної школи, яка зробила значний внесок у розвиток
вітчизняної історичної науки. The article runs about Nizhyn Higher School, problems of Russian history
in the scientific heritage of Nizhyn Higher School scientists in the period of
the 19th and the 20th centuries.
The historiographical monographs and studies of historians in Nizhyn are
analysed, scientific thematic and ideological directions of the research are highlighted,
the features of the development of historical science in the specified
period are revealed based on solid historical sources and scientific literature.
The main historical works of such scientists as M. Aristov, H. Maksymovych
and M. Berezhkov are studied. Nizhyn historians are proved to have enclosed a
complex of issues related to the Russian Empire formation, its socio-economic
and political development.
It is determined that scientists from Nizhyn made a significant contribution
to the development of history as a science, founded their own historical
school, which enriched the historical and historiographical revisions of the national
historical science.