Побудова персонально–орієнтованих моделей ранжування результатів пошуку інформації - Зосімов, В.В. (Індуктивне моделювання складних систем, 2018)
В статті описано побудову моделі ранжування видачі пошукових систем на основі оцінок користувачів щодо якості та зручності використання веб–ресурсу. Такі моделі ранжування є суб'єктивними для кожного користувача. Це досягається за рахунок того, що при побудові моделей основну роль грає ступінь довіри користувача тим оцінкам, на основі яких вона будується. Для визначення коефіцієнта загасання ступеня довіри до оцінок на кожному рівні, застосовувався УІА МГУА, який вже показав високу точність в ході експериментів з побудови моделей ранжування видачі пошукових систем Google і Яндекс. The article describes the building of the search results ranking model based on the user evaluation of web resource quality and usability. Such ranking models are subjective for each user. This is achieved due to the fact that the main influence on the model has the user`s trust rank to the expert`s evaluation on which basis it is built. To determine the trust rank, the generalized iterative algorithm of the group method of data handling was applied, which has already showed high accuracy in the experiments on building Google and Yandex ranking models. В статье описано построение модели ранжирования выдачи поисковых систем на основе оценок пользователей относительно качества и удобства использования веб–ресурса. Такие модели ранжирования являются субъективными для каждого пользователя. Это достигается за счет того, что при построении моделей основную роль играет степень доверия пользователя к тем оценкам, на основе которых она строится. Для определения коэффициента затухания степени доверия для оценок на каждом уровне, применялся ОИА МГУА, который уже показал высокую точность в ходе экспериментов по построению моделей ранжирования выдачи поисковых систем Google и Яндекс.