Світова грозова активність — погляд з Антарктиди, Арктики й України (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 23 червня 2021 р.) - Колосков, О.В. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді відзначено унікальність багаторічних наднизькочастотних
електромагнітних спостережень з моніторингу світової грозової активності, які проводять в Антарктиді та Арктиці вчені Радіоастрономічного
інституту НАН України. Наведено найважливіші результати щодо фізичного моделювання світової грозової активності, виявлення нових закономірностей у поведінці іоносфери, відстежування штучного електромагнітного випромінювання енергомереж промислово розвинених регіонів Північної півкулі. The report notes the uniqueness of long-term ultra-low-frequency electromagnetic observations for monitoring global
thunderstorm activity conducted in Antarctica and the Arctic by scientists from the Institute of Radio Astronomy of the
NAS of Ukraine. The most important results concerning physical modeling of world thunderstorm activity, revealing of
new patterns in the behavior of the ionosphere, tracking of artificial electromagnetic radiation of power networks of
industrialized regions of the Northern Hemisphere are given.