«Чужа мати» у весільному фольклорі - Подолюк, С. (Фольклористичні зошити, 2008)
Пропонована стаття – спроба реконструювання ролі та функцій жінки через вивчення образу свекрухи у весільному обряді, а також виявлення динаміки цього образу в різних частинах весільного обряду . Автор пов’язує причини трансформації образу зі зміною основних норм шлюбного устрою. Данная статья – попытка реконструирования роли и функций женщины путем изучения образа свекрови в свадебном обряде, а также определения динамики этого образа на разных этапах свадебного обряда. Автор объясняет причины трансформации образа сменой основных норм брачного уклада. The offered article is an attempt of reconstruction of role and functions of woman through the study of image mother-in-law in a wedding ceremony and also exposure of dynamics of this image in different parts of wedding ceremony. Author unites reasons of its transformation with the change of basic norm of marriage ordinary right.