Нечетко-когнитивный подход к ранжированию факторов, влияющих на надежность человеко-машинных систем - Ротштейн, А.П.; Кательников, Д.И.; Кашканов, А.А. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Рассматривается подход к моделированию надежности человеко-машинных систем с использованием экспертной информации на основе нечетких когнитивных карт. Новизна подхода состоит в учете взаимодействия факторов, влияющих на надежность системы. Предложен алгоритм оценки индексов важности элементов нечеткой когнитивной карты, с которыми связаны влияющие факторы. Алгоритм иллюстрируется на примере системы «водитель – автомобиль – дорога» Розглянуто підхід до моделювання надійності людино-машинних систем з використанням експертної інформації на основі нечітких когнітивних карт. Новизна підходу полягає в урахуванні взаємодії факторів, що впливають на надійність системи. Запропоновано алгоритм оцінки індексів важливості елементів нечіткої когнітивної карти, з якими пов’язані впливальні фактори. Дію алгоритму проілюстровано на прикладі системи «водій – автомобіль – дорога». We consider the approach to modeling of human-machine systems reliability using expert information and fuzzy cognitive map. The novelty of this approach is that the possibility of taking into account the interconnection of the factors affecting the reliability of systems. The paper includes the basic correlations of fuzzy cognitive maps and proposes the algorithm that allows evaluating the importance index of concepts related to the factors that affect the reliability. To demonstrate the proposed approach, we use the system “driver – car – road”.