Підхід до розроблення, вдосконалення та модифікації багатокритерійних методів прийняття рішень - Потьомкін, М.М.; Дублян, О.В.; Хомчак Р.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Наведено підхід до розроблення, вдосконалення та модифікації багатокритерійних методів, які використовуються під час дослідження складних систем. Цей підхід ґрунтується на типовій схемі багатокритерійного методу прийняття рішення, внесення змін до етапів якої дає змогу модифікувати та вдосконалювати наявні методи, а також розробляти нові. Можливість практичного використання запропонованого підходу проілюстровано конкретним прикладом розроблення нового методу, роботоздатність якого підтверджено відповідними розрахунками. В статье приведен подход к разработке, усовершенствованию и модификации многокритериальных методов, которые используются при исследовании сложных систем. Этот подход основывается на типовой схеме многокритериального метода принятия решений, внесение изменений в этапы которого позволяет модифицировать и усовершенствовать существующие методы, а также разрабатывать новые. Возможность практического использования предложенного подхода проиллюстрирована конкретным примером разработки нового метода, работоспособность которого подтверждена соответствующими расчетами. The paper presents an approach to the development, improvement, and modification of multi-criteria methods that are used in the analysis of complex systems. This approach is based on the typical scheme of the multi-criteria decision-making method. Changes introduced to its stages allow the modification and improvement of the available methods, as well as development of new ones. The possibility of practical use of the proposed approach is illustrated by an example of the development of a new method whose efficiency is confirmed by appropriate calculations.