Українки в збройних конфліктах: соціокультурний вимір (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 15 вересня 2021 р.) - Байдак, М.С. (Вісник НАН України, 2021)
На широкому джерельному матеріалі проаналізовано різноманіття ролей,
образів, функцій українських жінок у збройних конфліктах, представлено
ключові суспільні стереотипи, пов’язані з військовим досвідом жінок. Наголошено на потребі досліджувати воєнний досвід українського жіноцтва, який включає в себе сукупність господарських, соціальних, політичних,
культурних і світоглядних обставин, що визначали умови життя жінок,
їхнє ставлення до влади/держави, розуміння ними перебігу й сенсу війни,
впливали на емоційний стан, змушували шукати відповіді на питання про
місце і роль жінок під час війни. В основу дослідження покладено думку про
те, що жінки були активними учасницями суспільних перетворень, а їхня
діяльність у роки збройних конфліктів визначала можливості для розвитку жіночого питання в майбутньому. The diversity of roles, images, and functions of Ukrainian women who have taken part in armed conflicts was analyzed
on a wide range of sources, key social stereotypes about these responsibilities are presented. Emphasis is placed on the
need to study the women’s experience of various wars, which includes a set of economic, social, political, cultural and
ideological circumstances that determined the living conditions of women, their attitude to power / state, their understanding
of the course and meaning of war, influenced their emotional condition and forced to seek answers to questions
about the place and role of women during the war. The work is based on the idea that women were active players in social
change, and their activities during the years of armed conflict determined the possibilities for the development of women’s
positions in the future.