Методи тестування та підвищення ефективності стільникових мереж 5G (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 15 вересня 2021 р.) - Одарченко, Р.С. (Вісник НАН України, 2021)
Для підвищення ефективності стільникових мереж в Україні можна і потрібно використовувати вже набутий досвід розвинених європейських країн, при
цьому удосконалюючи його та розробляючи нові рішення. У статті наведено
основні результати, отримані під час виконання робіт за трьома науковими проєктами. Так, у рамках двох проєктів за програмою «Горизонт-2020» (5G-Xcast, 5G-TOURS) одержано нові результати, які дали змогу підвищити ефективність стільникових мереж 5G. Третій проєкт (5GASP) тільки розпочався, проте має амбітну мету, яка полягає в розробленні платформи
для автоматизованого тестування та валідації додатків, призначених для
використання у мережах п’ятого покоління (5G). To increase the efficiency of cellular networks in Ukraine, it is possible and necessary to use the already gained experience
of developed European countries, while improving existing solutions and developing new ones. Thus, within the framework
of two research projects under the Horizon 2020 program (5G-Xcast, 5G-TOURS) new results were obtained,
which made it possible to increase the efficiency of 5G cellular networks. The third project has just begun, but has an
ambitious goal, which is to develop a platform for automated testing and validation of applications developed for use in
fifth-generation networks (5GASP). Main results obtained in the process of working on the three projects outlined
above are covered in this message.