Середовище моделювання нейронних мереж для розв'язання задачі кластеризації - Москаленко, Ю.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2020)
У роботі обґрунтовано обрання існуючих програмних реалізацій карт самоорганізації SOM (self-organizing map) та відповідних їм багатошарових перцепронів MLP (multilayer perceptron) для розв'язання саме задачі класифікації. Всі обрані програмні реалізації є вільнодоступними та розповсюджуються з відкритою ліцензією. Визначено параметри SOM та MLP, на які може впливати експериментатор. Обрано критерії порівняння реалізацій SOM. Наведено архітектуру середовища моделювання і представлено функціонал його компонентів. This paper include such existing software implementations of SOM (self-organization map) and their respective MLP (multilayer perceptron) to solve precisely the classification problem. All selected software implementations are freely available and spread under free license. SOM and MLP parameters have been defined that may be influenced by the researcher. Criteria for comparing SOM implementations have been selected. This paper presents the architecture of the modeling environment and functionality of its components.