Щодо оздоблення гетьманської садиби Кирила Розумовського в Батурині на вул. Київській (на матеріалах фонду № 51 Центрального державного історичного архіву України, м. Київ) - Фурсова, Ю.В. (Сiверянський літопис, 2021)
﻿Мета дослідження полягає в аналізі наявних публікацій, що стосуються
оздоблення гетьманської садиби К. Розумовського на вул. Київській у м. Батурині (сучасна адреса – вул. В. Ющенка, 47). Також стаття вводить до наукового обігу історичні джерела, які стосуються зазначеної теми й зберігаються в
Центральному державному історичному архіві України, м. Київ. Подані у статті матеріали дадуть змогу розширити знання про забудову Батурина в середині
ХVІІІ ст. Основним завданням цієї публікації є виявлення доказів, які б дозволили з’ясувати архітектурний стиль палацу, отримання інформації щодо майстрів, які були задіяні на будівництві гетьманської садиби. Наукова новизна полягає у здійсненому вперше комплексному аналізі публікацій та введенні до наукового обігу нових архівних матеріалів з фонду № 51 Центрального державного історичного архіву України, м. Київ. Тема гетьманської садиби К. Розумовського є
важливою для наукового дослідження в загальному контексті вивчення історії
гетьманської столиці Батурина, життя і діяльності гетьманів, які мали резиденцію в Батурині. Під час підготовки публікації автором були використані загальнонаукові методи історичного дослідження. Висновки: Попри наявні попередні наукові розвідки, на сьогодні залишається безліч нез’ясованих питань щодо гетьманської садиби К. Розумовського, яка розташовувалась у гетьманській
столиці Батурині по вул. Київській. Вивчення цієї теми дає змогу поглибити на
явні відомості про гетьманську садибу К. Розумовського та в подальшому зро
бити її малюнок-реконструкцію з метою представлення в музейній експозиції.
Порушена автором проблема не розкрита повною мірою, адже зазначена тематика потребує подальших наукових досліджень. The purpose of the study is to analyze the available publications related to the
decoration of the Hetman's manor of Kyryll Rozumovsky on Kyivska Street in the city
of Baturyn (current address - 47 V. Yushchenko Street). The article also introduces
into scientific circulation historical sources that related to this topic and are stored in
the Central State Historical Archive of Ukraine, Kyiv. The materials presented in the
article will allow to learn more about the construction of Baturyn in the middle of the
eighteenth century.
The main task of this publication is to reveal evidence that help to find out the
architectural style of the palaceю Also, another task is providing information about
the masters who were involved in the construction of the hetman's estate.
The scientific novelty lies in the first comprehensive analysis of publications and
the introduction new archival materials from the fund № 51 of the Central State
Historical Archive of Ukraine, Kyiv into scientific circulation.
The topic of the hetman's estate of Kyryll Rozumovsky is important for scientific
research in the general context of the study of the history of the hetman's capital
Baturyn, the life and work of the Baturyn hetmans. During the preparation of the
publication the author used general scientific methods of historical research.
Conclusions: Despite of available previous scientific research, today there are
many unresolved issues regarding the hetman's estate of Kyryll Rozumovsky, which
was located on the hetman's capital Baturyn the Kyivska Street.
The study of this topic makes it possible to deepen the available information
about the hetman's estate of Kyryll Rozumovsky and in the future to make its drawingreconstruction
for presentation in the museum exposition. Scientific problem raised by
the author are not fully disclosed, because this topic requires further research.