Документи, які бережуть згадки про Пилипа Орлика (на матеріалах Центрального державного історичного архіву України, м. Київ) - Дробязко, Н.М. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою публікації є запровадження до наукового обігу у поєднанні з детальним аналізом нововіднайдених і раніше не опублікованих документів, які
містять інформацію про Пилипа Орлика і його оточення. Пилип Орлик – український політичний, державний і військовий діяч, генеральний писар, гетьман в
еміграції, поет, публіцист. Свої політичні погляди він сформував у гетьманському Батурині під час діяльності в уряді Івана Мазепи. Один із документів, поданих у статті, розкриває його діяльність на посаді старшого канцеляриста Генеральної військової канцелярії в Батурині, а інший – відкриває нові факти його
родинних зв’язків. Методологія дослідження спирається на загальнонаукові та
історичні методи, що цілком відповідає поставленій меті. З’ясовані обставини
написання поданих документів та наведені відомості про осіб та населені пункти, що в них зазначені. Наукова новизна напряму пов’язана з метою, оскільки
вперше до наукового обігу запроваджуються архівні документи, які зберігаються у Центральному державному історичному архіві України, м. Київ (далі –
ЦДІАК України) і відкривають нові сторінки життя і діяльності Пилипа Орлика. Ця тема є важливою також з огляду на відображення його діяльності в науковій та науково-експозиційній роботі Національного заповідника «Гетьманська столиця». Висновки. У результаті проведеного пошуку виявлені нові архівні джерела, що стануть у нагоді історикам та краєзнавцям, які досліджують
історію Гетьманщини. Наведені документи проливають світло на окремі сторінки історії життя і діяльності Пилипа Орлика. Зазначена тема є першим
кроком у дослідженні його діяльності в Батурині, але все ще залишається безліч
невирішених питань, над якими ми будемо працювати й надалі. Подальше вивчення цієї теми дасть змогу висвітлити діяльність Пилипа Орлика у Генеральній військовій канцелярії на початку ХVIII ст. та в уряді гетьмана Івана Мазепи. The purpose of the publication is to introduce into scientific circulation found
and previously unpublished documents that contain information about Philip Orlyk
and his entourage with a detailed analysis of archival sources. Philip Orlyk –
Ukrainian politician, statesman and military figure, Secretary General, Hetman in
exile, poet, publicist. He formed his political views in Hetman Baturyn when he had
worked along with Ivan Mazepa. One of the documents presented in the article reveals
his activities as a senior chancellor of the General Military Chancellery in Baturyn,
and the other reveals new facts about his family ties. The research methodology is
based on general scientific and historical methods, which is fully consistent with the
purpose of the study. The circumstances of writing the submitted documents are
clarified and information about the persons and settlements indicated in them is given.
The scientific novelty is directly related to the purpose, as for the first time archival
documents, which are stored in the Central State Historical Archive of Ukraine, Kyiv
(hereinafter CDIAC of Ukraine), are introduced into scientific circulation and open
new pages about the life and work of Philip Orlyk. In addition, this topic is important
in reflecting his activities in the scientific and scientific-exhibition work of the
National Reserve «Hetman's Capital». Conclusions. As a result, the study will open
new archival sources that will be useful to historians and local historians who study
the history of the Hetmanate, as these documents shed light on some pages of the
history of life and work of Philip Orlyk. This topic is the first step in the study of the
activities of Philip Orlyk in Baturyn. There are still many open questions that we will
continue to work on. After all, the study of this topic will reveal the activities of Philip
Orlyk in the General Military Chancellery of the early eighteenth century and in the
government of Hetman Ivan Mazepa.