Категорія часу у світобаченні середньовічної людини: вплив мовної картини світу на морфологію дієслова - Шуміло, С.М. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті – розглянути особливості середньовічної мовної картини
світу, які відбилися на становленні морфологічної системи дієслівних часів. Використані методи спостереження, порівняння та аналізу. Новизна дослідження полягає в уточненні того, як саме формується категорія дієслівного часу від
праіндоєвропейської до давньоукраїнської мови та як це пов’язано зі світобаченням давньої та середньовічної людини. Ми простежуємо процес поступового
розвитку дієслівних категорій давніх мов паралельно із процесом розвитку давніх і середньовічних уявлень про час як феномен, і вбачаємо безпосередній зв’язок між цими двома взаємозумовленими процесами. У заключній частині статті
поданий короткий начерк подальшого розвитку дієслівної категорії часу, її спрощення в сучасних слов’янських мовах. The article intends to examine the features of a medieval linguistic worldview
that affected the becoming of morphological system of verb tenses. The methods of
observation, comparison and analysis are used in the research. Its novelty is in
clarification of how exactly the category of verb tense is formed starting from Proto-
Indo-European language to Old Ukrainian one, but also how it relates to an ancient
and medieval human’s outlook. We observe gradual development of verb categories in
old languages alongside development of ancient and medieval concepts of time as a
phenomenon. We also note immediate connection between these two interdependent
processes. The article’s final part provides a short essay on further evolution of verb
category of tense and its simplification in modern Slavic languages.