Українка I – нова пізньопалеолітична пам´ятка Північного Приазов’я (попереднє повідомлення) - Котова, Н.С.; Кучугура, Л.І.; Тубольцев, О.В. (Археологический альманах, 2000)
Поселення Українка-І знайдено під час обстеження буферної зони заповідника "Кам'яні Могили" археологічною експедицією Інституту археології НАН України під керівництвом H. С. Котової у 1996 р. Воно розташоване на відстані 0,5 км на північ від с. Українка Володарського району Донецької області і займає ділянку другої тераси лівого берега р. Каратиш (притоки р. Верди) Поселення займає мис між річкою та струмком, який впадає до річки Каратиш на південний схід від поселення (на другому березі струмка розташована птахоферма КСП с. Українка). Мис поступово знижується до струмка в напрямі південний захід - північний схід. Поверхня його задернована. In 1996 the expedition of Academy of Sciences of Ukraine excavated the Upper Palaeolithic camp of Ukrainka-I. This camp is situated on the left bank of the river Karatysh 0,5 km north of Ukrainka village (Volodarsk district, Donetsk region). The excavated area was about 20 sq.m. The collection contains 384 flint artifacts, among them 50 blades and blades fragment, 61 microblades and microblades fragment and 22 tools (3 endscrapers, 8 burins, 2 microgravette points ). This camp is dated to the final Upper Palaeolithic.