«Їде, їде Зельман» (до питання генези одного ігрового персонажа) - Давидюк, В. (Фольклористичні зошити, 2010)
У статті розглядається питання збереження в традиційній ігровій практиці давніх світоглядних уявлень. Основна увага звернена на присутність в українському ігровому фольклорі персонажів фракійського (кельтського) походження. В статье рассматривается вопрос сохранения в традиционной игровой практике древних мировоззренческих представлений. Основное внимание уделено наличию в украинском игровом фольклоре персонажей фракийского (кельтского) происхождения. The question of keeping in traditional playing practice the ancient world autlooked idea is considered in the article. The main attention is payed on the presence in the Ukrainian playing folk-lore personages of Thracian (Celtic) origin.