Поховання прихожан П’ятницької церкви на погостах церков і монастирів м. Чернігова в кінці XIX – на початку XХ ст. - Нижник, Л. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті: на основі метричних книг П’ятницької церкви (1876–1919 рр.), що збереглися в Державному архіві Чернігівської області, розкрити питання поховання прихожан церкви на погостах церков та монастирів міста.
Методологічна робота побудована на базі аналітичного та статистичного
підходу. Висновок: у досліджені зазначено, де поховані небіжчики на міському,
приходському кладовищах чи на погостах Воскресенської, Воздвиженської церков, Єлецького та Троїцько-Іллінського монастирів міста. Надається інформація про загальну кількість померлих прихожан П’ятницької церкви за 1876–1919 рр., виокремлюються різні категорії пастви: дорослі це чи діти; соціальний стан. Уточнюється, від якої хвороби померла людина. Також повідомляється, хто з священнослужителів тієї чи тієї церкви сповідував та провів обряд
поховання за бажанням родичів або заповітом небіжчика. The purpose of the article is to reveal question about the burial of St. Paraskeva
Pyatnitsa church members in the graveyards of churches and monasteries of the town
on the basis of the metric books of the church (1876–1919), preserved in the State
Archive of the Chernihiv region. The methodological work is based on an analytical
and statistical approach.
Conclusion. The study indicates where the dead were buried in a city and a
parish cemeteries, or in the graveyards of the Resurrection and Exaltation churches,
Yeletskyi and Holy Trinity-Ilyinsky monasteries of Chernihiv. Information on the total
number of deceased parishioners of the church of St. Paraskeva Pyatnitsa for 1876–
1919 also provided, different categories of flocks are distinguished: adults or
children; social status are also indicated. It is specified from what disease the person
died. It is also reported which of the clergy of a church ministered and performed the
rite of burial at the request of relatives or at the will of the deceased.