Діяльність Головної редколегії «Історії міст і сіл Української РСР» щодо створення архівних колекцій проєкту - Черняхівська, О. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою дослідження є на основі друкованих та архівних джерел здійснити
реконструкцію процесу створення архівних колекцій відповідних інституцій, що
були задіяні в реалізації 26-томного проєкту «Історія міст та сіл Української
РСР» під керівництвом його Головної редколегії. Науковою новизною є введення
до наукового обігу низки документів фонду 4633 ЦДАВО (Історії міст і сіл
Української РСР) тощо для розкриття заявленої теми. Особливості реалізації
поставленого завдання створення відповідних архівних колекцій, роль, яку відігравала Головна редколегія ІМІС у просуванні цієї роботи, висвітлено у цій статті. Багатотомник у республіканському масштабі створювали з 1962 р., і з
1967 по 1974 рр. вийшли друком 26 томів щодо всіх 25-ти областей Української
РСР і м. Київ українською мовою. А з 1974 по 1983 роки побачили світ 14 томів
цього видання російською мовою. Загальне керівництво проєктом здійснювала в
столиці Головна редколегія ІМІС, очолювана заступником Голови Ради Міністрів республіки Петром Троньком, а на місцях у обласних центрах при обкомах
КПУ для написання відповідних томів діяли обласні редколегії. У Інституті історії Академії наук УРСР для науково-методичного керівництва створили відділ історії міст і сіл Української РСР. Редакція ІМІС для підготовки видань до
друку і наукового редагування діяла у складі Головної редакції Української Радянської Енциклопедії. До того ж до реалізації проєкту залучили республіканські архіви, виші, бібліотеки, академічні інститути та їхній штат.
Протягом створення томів дотичні інституції, передусім зазначені редколегії, акумулювали значний обсяг документів, авторські тексти нарисів, рецензії, звіти, протоколи засідань, матеріали, передані міськими та сільськими комісіями проєкту, методичні вказівки, листування, фотоілюстрації. Наприкінці
1969 р. Головна редколегія ІМІС, підтримувана Архівним Управлінням при Раді
Міністрів УРСР, виступила з ідеєю систематизації цих документів і передання
їх на зберігання у Центральний державний архів Жовтневої революції УРСР
(нині – Центральний державний архів вищих органів влади і управління України)
та обласні архіви. Причиною цього вважали те, що ці матеріали становлять
значну наукову цінність як багата джерельна база в галузі вітчизняного краєзнавства. Питання просування цієї ідеї надалі неодноразово розглядали на засіданнях Головної редколегії.
Висновки: у аспектах реалізації унікального республіканського енциклопедичного проєкту ІМІС досі залишилися численні лакуни, які можливо заповнити завдяки багатій джерельній базі, яку створили в архівах зусиллями його Головної
редколегії і особисто її голови Петра Тимофійовича Тронька. До того ж матеріали ІМІС і досі використовують дослідники для вивчення історії, соціології та економіки різних регіонів та населених пунктів України. The paper deals with the establishment of archival collections of the “History of
Cities and Villages of the Ukrainian SSR: In 26 volumes”, which is an unique encyclopedic
project. It was being realized according to the Resolution of the Central Committee
of the Communist Party of Ukraine 16/18-z “On the publication of the History
of Cities and Villages of the Ukrainian SSR” (May, 29, 1962). As a result, 26 volumes
on 25 regions and the Kyiv city history were prepared and published in Ukrainian
from 1967 until 1974 and 14 volumes were republished in Russian since 1974 until
1983.
The Main editorial board of the project, headed by Petro Tronko, a Deputy Head
of the Council of Ministers of the Ukr. SSR was formed. Its regional editorial boards
headed by the Secretaries of the regional committees of the Communist Party of
Ukraine worked in each regional center etc. The “History of Cities and Villages of the
Ukrainian SSR” department formed in the Institute of History of the Academy of
Sciences of the Ukr. SSR dealt with scientific and methodological issues. The appropriate
editorial board to prepare volumes for printing was formed within the Main
editorial board of the Ukrainian Soviet Encyclopedia. The republican archives, libraries,
the communist party organizations, ministries, academic institutes and universities
and their staff were encouraged to realize the project.
During the project implementation, the mentioned editorial boards, in particular,
accumulated a large amount of documents, such as author’s texts of essays, reviews,
records of proceedings, guidelines, correspondence, copies of documents and photo,
etc. accumulated. In the late 1969, the Main editorial board of the project came up
with an idea to systematize all the materials and deposit them in the present Central
State Archives of the Higher Authorities and Management of Ukraine and regional
archives. Since that time it supervised its realization. Thus, the Fonds 4633 “Documents
and materials on the History of Cities and Villages of the Ukrainian SSR”
consisting of three series, created in 1971 in the Central archives contains circa 2000
files dated 1964–1976 years.