Краєзнавча діяльність С. Д. Носа - Шекун, В. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті полягає у з’ясуванні основних напрямів краєзнавчої діяльності С.Д. Носа та систематизації його доробку в цій галузі гуманітаристики.
Теоретико-методологічна база дослідження ґрунтується на принципах історизму, науковості та системності. Були також задіяні біографічний, історико-генетичний та наукометричний методи. Наукова новизна студії зумовлена постановкою проблеми і першою спробою визначити місце С.Д. Носа в історико-краєзнавчому русі на Чернігівщині в другій половині ХІХ ст. Висновки. На підставі широкого кола актуалізованих джерел встановлено участь С.Д. Носа у
редакційному гуртку «Черниговских губернских ведомостей», що складався з
місцевих істориків, етнографів, літераторів. Наведено факти, що свідчать про
безпосередню причетність С.Д. Носа до проєкту заснування в Чернігові наукового товариства історико-краєзнавчого профілю. Схарактеризовано співробітництво С.Д. Носа з Південо-Західним відділом Російського географічного товариства. Проаналізовано статті, замітки та документальні публікації дослідника у часописах «Черниговские губернские ведомости», «Основа», «Киевская старина». The purpose of the article is to establish the main directions of local lore activity
of S.D. Nose and systematize his work in this field of humanities. The theoretical and
methodological basis of the study lies in the principles of historicism, scientificity and
systematics. Biographical, historical-genetic and scientific-metric methods were also
used. Scientific novelty of the study is due to the formulation of the problem and the
first attempt to determine the place of S.D. Nos in the historical and local lore movement
in the Chernihiv region in the second half of the nineteenth century. Conclusions.
On the basis of a wide range of updated sources, S.D. Nos’ participation in the
editorial circle of the official government newspaper «Chernyhovskye hubernskye
vedomosty», consisting of local historians, ethnographers, and writers, was established.
The facts about evidence of S.D. Nos direct involvement in the project of founding
a scientific society of historical and local lore profile in Chernihiv are also given.
S.D. Nos’ cooperation with the South-Western Division of the Russian Geographical
Society is characterized. Articles, notes and documentary publications of the researcher
in the journal «Chernihiv Provincial Gazette», «Osnova», «Kievskaya Starina»
are analyzed.