Організація взаємної допомоги українських політичних в’язнів у концтаборі Аушвіц як продовження протинацистського спротиву (1942—1944 рр.) - Ісаюк, О. (Український визвольний рух, 2016)
Об’єктом розгляду статті є група членів ОУН(б), яка була ув’язнена в концтаборі Аушвіц. Ув’язнені оунівці фактично створили окрему внутрішню організацію взаємодопомоги, завдяки якій Аушвіц пережили майже всі ув’язнені члени Організації. У тексті аналізуються конкретні механізми стратегії виживання українських політв’язнів у концтаборі Аушвіц та психологічні передумови її формування у контексті антинацистського спротиву, який чинила ОУН(б). The atricle’s object of analysis is the group of OUN(b) members imprisoned in Auschwitz concentration camp. The imprisoned OUN(b) members formed a separate internal organization for mutual support owing to which almost all of them had got through Auschwitz alive. The text is analyzing actual mechanisms of Ukrainian political prisoners’ survival strategy and its psychological preconditions in the context of OUN’s anti-Nazi resistance.