Командир Гордій Вротновський-‘Гордієнко’ (‘Варва’) в українському повстанському русі - Бігун, І. (Український визвольний рух, 2016)
У статті вперше ґрунтовно відтворено життєпис одного з перших командирів УПА Гордія Вротновського-‘Гордієнка’, ‘Варви’, який у 1943—1944 рр. командував відділами на теренах ВО «Богун» (Волинь) і ВО «Башта» (Львів), прославився ризикованими рейдами в центральні області України та переможними боями з німецькими частинами та радянськими партизанами. Крім того, проаналізовано бойові операції підрозділів під керівництвом Г. Вротновського та встановлено їх правдоподібний перебіг, результати, а також хронологічні рамки й маршрути рейдів. In this article the author for the first time thoroughly reconstructed the
biography of one of the first UPA commanders Gordiy Vrotnovskyi, alias
‘Gordiyenko’, ‘Varva’, who in 1943—1944 was in charge of units on the
areas of “Bogun” (Volhynia) and “Bashta” (Lviv) UPA military districts,
and became famous for his adventurous raids to Central Ukraine and
victorious combats with the German troops and the Soviet partisans.
In addition, G. Vrotnovkyi units’ combat operations were analysed, and
their real course and outcomes as well as timeline and routs of raids were
established.