Протезування зубів у підпіллі ОУН та УПА - Антонюк, Я. (Український визвольний рух, 2016)
У статті досліджено особливості протезування зубів у підпіллі ОУН та УПА. Доведено, що незважаючи на небезпеку й обмеженість ресурсів від нього не відмовилися. Зубне протезування було прерогативою керівників підпілля та його оточення. Нерідко матеріалом для нього слугували російські рублі, виготовлені із золота п’ятисотої проби. Операції намагалися проводити легальним шляхом. При цьому вигадувалася спеціальна «легенда» й дантист не здогадувався, що здійснює протезування для нелегала. In this article peculiarities of prosthetic dentistry in the OUN and UPA underground were studied. It was proven that it was not neglected in spite of danger and scarcity of resources. Prosthetic dentistry was a privilege of the underground leaders and their milieu. Frequently, Tsarist Russia’s roubles made of 12-karat gold were used as material. Operations were usually performed legally. At that underground workers invented a cover story and dentist had no idea that he was making a denture for an illegal.