Основные этапы строительства Кутлакской крепости - Ланцов, С.Б. (Археологический альманах, 2015)
Кутлакская крепость (вторая половина I в. до н.э.) является самым древним из известных архитектурно-археологических объектов на Южном Берегу Крыма, между Балаклавой и Феодосией. Уникальная для всего циркумпонтийского региона сохранность античных строительных остатков позволяет довольно отчетливо представить первозданный облик крепости. Кутлакська фортеця (друга половина I ст. до н.е.) розташована в Південно-Східному Криму, поблизу м. Судак. Вона майже повністю досліджена. Унікальна збереженість будівельних залишків дозволяє уявити первозданний вигляд фортеці. Стаття присвячена спробі визначення послідовності будівництва укріплення. Цілісне планування, вся фортифікаційна і будівельна техніка Кутлакської фортеці свідчать про високу кваліфікацію військового інженера, існування єдиного попереднього плану будівництва, заплановану послідовність і короткочасність зведення споруд. Форт був побудований відповідно до загальних норм античної еллінської фортифікації, ймовірно, за типовим проектом. The fortress Kutlak (the second half of the Ist century BC) is located in the South-Eastern Crimea near Sudak. Its research is almost completed. Unique safety of residues of construction allows us to imagine original view of the fortress. This article is an attempt to determine the sequence of stages of the fortress construction. Holistic planning the whole fortification and building technology of Kutlak fortress show a significant qualification of military engineer, having a single pre-construction plan, planned sequence and the short duration of the site construction.