«Новые» археологические памятники средневековой Фуны - Кирилко, В.П. (Археологический альманах, 2015)
Памятники, о которых пойдёт речь, были обнаружены и изучены Горно-Крымской археологической экспедицией КФ ИА НАНУ под руководством В.Л. Мыца ещё в 1991 г., но до сих пор, несмотря на исключительную информативность полученного в результате раскопок материала, как не парадоксально, они полноценно не введены в научный оборот и практически неизвестны широкому кругу исследователей. Перша публікація результатів охоронних розкопок двох об’єктів, проведених КФ ІА НАНУ ще 1991 р. на території середньовічної Фуни. Повністю досліджена одна з будівель південної частини поселення, розташованого біля підніжжя г. Південна Демерджі, поруч з балкою Ай-Констант. Вона являла собою унікальний симбіоз напівземлянки і кам’яного дому-п’ятистінки. Знахідки, що утворюють закритий комплекс, датовані переважно ІХ–Х ст. Склад артефактів і археологічний контекст пам’ятки дають підстави вважати, що зведення, функціонування та загибель в пожежі дослідженої будови займало незначний хронологічний проміжок, який припадає на Х ст. На цьому етапі досліджень можна припустити, що будинок існував нетривалий час і згорів у межах кінця другої – третьої чвертей Х ст. Розкопками вивчені два ґрунтові склепи нової, південно-східної, ділянки некрополя Лучисте. Спорудження одного з них, багатошарового, віднесено до рубежу VIII–IX ст. Час здійснення останніх поховань дослідженого комплексу точному визначенню не піддається, але характерне для них положення тіла, орієнтованого головою на захід, і відсутність інвентарю свідчать про виниклі зміни в поховальному обряді, що, ймовірно, були пов’язані з християнізацією місцевого населення. The first publication of the two object guard excavations that were conducted by Crimean branch of Archaeological Institute NAS of Ukraine in 1991 on the territory of medieval Funa. The examination of one of the buildings in southern part of the settlement, that lays by the toe of south Demergi mountain is completed. It is the unique symbiosis of semi-dugout and stone house with 5 walls. The findings of this closed complex date back mostly to 9th-10th centuries. According to the artifacts found and archaeological context of the site the foundation, existence and destruction in fire of this building occupied a short period of time in 10th century. At current point of examination we can more or less presume that the building did not exist for a long period of time and was burnt down during late 2-3 quarters of 10th century. During the excavations the two vaults of new south-east sector of Luchistoye necropol were examined. The foundation of the multilayered one dates back to 8th-9th centuries. The time of last burials of the complex under study cannot be defined precisely but the typical latitudinal body position with western head orientation and the lack of inventory mark the changes in burial ceremony that must be corresponding to Christianization of the local population.