Металлические изделия из слоя пожара второй половины XIII в. на городище Эски-Кермен - Айбабин, А.И.; Хайрединова, Э.А. (Археологический альманах, 2015)
Много лет назад одному из авторов этой статьи довелось вместе с Е.А. Паршиной возобновить прерванные в конце 1930-ых годов раскопки одного из интереснейших памятников крымского средневековья городища Эски-Кермен. Елена Алексадровна завершила, начатое еще в 1928 г. экспедицией ГАИМКа исследование главной базилики городища. Публикация результатов этих раскопок стала весомым вкладом в изучение истории средневекового Крыма. Искренне поздравляем Елену Александровну с круглой датой. В ході розкопок 2003-2008 рр. у садибах кварталу 1, в шарі пожежі знайдені численні вироби з заліза і бронзи, що дають уявлення про побут і спосіб життя мешканців міста. Знаряддя праці дозволяють говорити про важливу роль зерноводства, виноградарства, садівництва і скотарства в життя населення городища. Численність знахідок християнського культу лише в одному міському кварталі свідчать про глибоке проникнення християнства в усі сфери побуту жителів Ескі-Кермена. Опублікований матеріал цінний також тим, що відбувається із закритих комплексів, надійно датованих другою половиною XIII в. In 2003–2008 during the excavations in households of quarter 1, in a layer of fire were found numerous wares of iron and bronze, which give an idea of the everyday life and lifestyle of the populations of the settlement. The tools allow us to speak about important role of grain-growing, viticulture, horticulture and herding in life of the population. The large number of finds of Christian worship only in one city block shows a deep penetration of Christianity into all spheres of life of the inhabitants of Eski-Kermen. The published materials are valuable also because of their origin from complexes reliably dated to the second half of the 13th century.