Поливная керамика Юго-Восточного Крыма из турецкой крепости Сед-Ислам (Лютик) - Гусач, И.Р. (Археологический альманах, 2015)
Крепость османов Сед-Ислам (что в переводе с турецкого языка значит «Щит Ислама») располагалась в устье Дона, на правом его рукаве – реке Мертвый Донец. Это рядом с современным городом Таганрогом, в 2,0-2,5 км от х. Недвиговка Мясниковского района Ростовской области, где находится всем известный археологический памятник – античное городище Танаис. В переписке Войска Донского с Москвой вышеупомянутая крепость фигурирует под именем «Лютикъ» или «Лютинъ». У 2012 р. автором статті була проведена робота з вивчення «турецької» частини керамічного комплексу фортеці Сед-Іслам («Щит ісламу», у росіян – Лютик). Ця фортеця була побудована османами в 1660 р. в гирлі Дону, на правому його рукаві – річці Мертвий Донець (поруч із сучасним містом Таганрогом, в 2,0-2,5 км від х. Недвіговка Ростовської області). Залишки фортеці досліджувалися в 1970-1973 рр. археологічною експедицією під керівництвом В.Ф. Часника і в 1993-1994 рр. археологічним загоном під керівництвом В.М. Кузьміна. Всі знахідки археологів (близько 5000 одиниць) надійшли на зберігання в Археологічний музей-заповідник «Танаїс». Основну масу цих знахідок склав керамічний матеріал, який умовно називається «турецьким» і «російським» (в результаті численних російсько-турецьких воєн фортеця багато разів переходила з рук в руки). В цілому ця кераміка датується серединою XVII – початком XVIII ст. In 2012 the author of this article carried out research work, pertaining to the study of the "Turkish" part of the ceramic complex of the fortress Sed-Islam ("The Shield of Islam", and in Russian this complex was named "Liutik"). This fortress was built by the Ottomans in 1660 at the mouth of the Don on its right arm, the Dead Donets river (near the modern city of Taganrog, this is 2,0-2,5 km from the farm of Nedvigovka, Rostov region). The remains of the fortress were studied from 1970-1973 by the archaeological expedition led by V.F. Chesnok and in 1993-1994 by an archaeological group under the direction of V.N. Kuzmin. All the archaeological finds (about 5,000 units) have been placed in storage in the Archaeological Museum-Reserve "Tanais". The bulk of these findings consisted of ceramic material, which is conventionally called either "Turkish" or "Russian" (as a result of numerous Russian-Turkish wars, the castle many times passed hands). In general these ceramics date back to the 17th unto the beginning of the 18th centuries.