Стратегічні шляхи модернізації старопромислових регіонів України з позицій сталого розвитку - Ляшенко, В.І.; Петрова, І.П. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті визначено стан сталого розвитку старопромислових регіонів України (Слобожанський, Придніпровський, Донецький економічні райони) з використанням методики визначення критеріїв та кількісної оцінки процесів та стадій їх індустріальної, постіндустріальної та неоіндустріальної модернізації. У процесі дослідження застосовано методичний інструментарій оцінки рівня та умов індустріальної, постіндустріальної та неоіндустріальної модернізації економіки на основі врахування кількісних параметрів екологічної, економічної та соціальної складових сталого розвитку. Результати оцінювання стадій модернізації регіонів України у 2005–2019 рр. підтвердили індустріальну розвинутість Донецького (Донецька та Луганська області) та Придніпровського (Дніпропетровська, Запорізька та Кіровоградська області) економічних районів. За результатами оцінювання постіндустріальної модернізації, найвищий індекс мав Слобожанський економічний район (Полтавська, Сумська та Харківська області). Даний район – безперечний лідер за індикаторами, які відображають інновації у знаннях і переданні знань (різниця становить десятки пунктів порівняно з відповідними індексами інших районів). Оцінювання стадії неоіндустріальної модернізації засвідчило існування негативної тенденції, яка склалась у всіх економічних районах, – стійке зменшення фінансування інновацій у знаннях. Унаслідок цього загальний індекс груп індикаторів знань не показував ознак зростання, а в деяких районах навіть зменшився. Оптимістичним винятком був Слобожанський економічний район, Розроблення та впровадження методики оцінювання процесів модернізації дозволить підвищити ефективність прийняття управлінських рішень державним органам влади, покращити якість стратегій і цільових комплексних програм з питань соціально-економічного розвитку. Для забезпечення постіндустріальної та неоіндустріальної модернізації економіки на засадах сталого розвитку в умовах недостатньої дієвості та ефективності традиційного інструментарію державної політики потребує формування інститутів регіонального розвитку. Проаналізовано сучасний стан наявності інститутів регіонального розвитку за напрямами діяльності. Визначено, що інституційна структура є неоднорідною, регіони різні за якістю трудових і природних ресурсів, що фактично зумовлює спеціалізацію регіональної економіки, тому для них необхідно використовувати диференційовані заходи підтримки з боку інститутів розвитку. В статье определено устойчивое развитие старопромышленных регионов Украины (Слобожанский, Приднепровский, Донецкий экономические районы) с использованием методики определения критериев и количественной оценки процессов и стадий их индустриальной, постиндустриальной и неоиндустриальной модернизации. В процессе исследования использован методический инструментарий оценки уровня и условий индустриальной, постиндустриальной и неоиндустриальной модернизации экономики на основе учета количественных параметров экологической, экономической и социальной составляющих устойчивого развития. Результаты оценки стадий модернизации регионов Украины в 2005-2019 гг. подтвердили индустриальную развитость Донецкого (Донецкая и Луганская области) и Приднепровского (Днепропетровская, Запорожская и Кировоградская области) экономических районов. По результатам оценки постиндустриальной модернизации, самый высокий индекс получил Слобожанский экономический район (Полтавская, Сумская и Харьковская области). Данный район – бесспорный лидер по индикаторам, отражающим инновации в знаниях и передаче знаний (разница составляет десятки пунктов по сравнению с соответствующими индексами других районов). Оценка стадии неоиндустриальной модернизации показала существование отрицательной тенденции, сложившейся во всех экономических районах, – устойчивое уменьшение финансирования инноваций в знаниях. В результате общий индекс групп индикаторов знаний не показывал признаков роста, а в некоторых районах даже уменьшился. Оптимистическим исключением стал Слобожанский экономический район, Разработка и внедрение методики оценки процессов модернизации позволит повысить эффективность принятия управленческих решений государственным органам власти, улучшить качество стратегий и целевых комплексных программ по социально-экономическому развитию. Для обеспечения постиндустриальной и неоиндустриальной модернизации экономики на основе устойчивого развития в условиях недостаточной действенности и эффективности традиционного инструментария государственной политики необходимо формирование институтов регионального развития. Проанализировано современное состояние наличия институтов регионального развития по направлениям деятельности. Определено, что институциональная структура неоднородна, регионы различны по качеству трудовых и природных ресурсов, что фактически обусловливает специализацию региональной экономики, поэтому для них необходимо использовать дифференцированные меры поддержки со стороны институтов развития. The article defines the sustainable development of the old industrial regions of Ukraine (Slobozhanskiy, Prydniprovskiy, Donetsk Economic Area) using the methodology for determining the criteria and quantifying the processes and stages of their industrial, post-industrial and neo-industrial modernization. In the course of the study, a methodological toolkit was used to assess the level and conditions of industrial, post-industrial and neo-industrial modernization of the economy based on taking into account the quantitative parameters of the ecological, economic and social components of sustainable development. The results of assessing the stages of modernization of the regions of Ukraine in 2005-2019. confirmed the industrial development of Donetsk (Donetsk and Lugansk regions) and Prydniprovskiy (Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia and Kirovograd regions) Economic Area. According to the results of the assessment of post-industrial modernization, the Slobozhanskiy Economic Area (Poltava, Sumy and Kharkiv regions) received the highest index. This region is the undisputed leader in terms of indicators reflecting innovation in knowledge and knowledge transfer (the difference is tens of points in comparison with the corresponding indices of other regions). Assessment of the stage of neo-industrial modernization showed the existence of a negative trend that has developed in all economic regions - a steady decrease in funding for innovations in knowledge. As a result, the overall index of knowledge indicator groups showed no signs of growth, and even decreased in some areas. The Slobozhanskiy Economic Area became an optimistic exception. The development and implementation of a methodology for assessing modernization processes will increase the efficiency of management decision-making by state authorities, improve the quality of strategies and targeted comprehensive programs for socio-economic development. To ensure post-industrial and neo-industrial modernization of the economy based on sustainable development in the conditions of insufficient efficiency and effectiveness of the traditional instruments of state policy, it is necessary to form institutions of regional development. Analyzed the current state of the presence of regional development institutions in the areas of activity. It was determined that the institutional structure is heterogeneous, the regions are different in the quality of labor and natural resources, which actually determines the specialization of the regional economy, therefore, for them it is necessary to use differentiated support measures from the development institutions.