Державне регулювання інституційних змін в регіональній інвестиційній політиці (на прикладі Дніпропетровської області) - Осадча, Н.В.; Затишняк, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті проаналізовано правові проблеми формування регіональної інвестиційної політики. Визначено правові засади залучення інвесторів в умовах децентралізації. Досліджено інституційну основу формування інвестиційного клімату в Україні, досвід інших країн з питань створення привабливих умов для інвесторів. Проаналізовано структуру місцевих податків і зборів, які встановлюють місцеві органи, їх переваги та недоліки. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення національного законодавства щодо інвестування з урахуванням досвіду європейських країн, а саме запропоновано створення нових законодавчих актів, які дозволять сформувати пільгові умови. Надано рекомендації щодо формування ділової репутації регіону. В статье проанализированы правовые проблемы создания региональных инвестиционной политики. Определены правовые основы привлечения инвесторов в условиях децентрализации. Исследована институциональная основа формирования инвестиционного климата в Украине, опыт других стран по вопросам создания привлекательных условий для инвесторов. Проанализирована структура местных налогов и сборов, которые устанавливают местные органы, их преимущества и недостатки. Разработаны рекомендации по совершенствованию национального инвестиционного законодательства с учетом европейского опыта, а именно предложено создание новых законодательных актов, которые позволят сформировать льготные условия. Даны рекомендации по формированию деловой репутации региона. The article analyzes the legal problems of regional investment policy formation. The legal bases of attracting investors in the conditions of decentralization are determined. The institutional basis of creating an investment climate in Ukraine, the experience of other countries in creating attractive conditions for investors are studied. Recommendations for improving the national investment legislation taking into account the European experience have been developed, namely the creation of new legislative acts is proposed, which will allow creating favorable conditions for investors. Recommendations for the formation of the business reputation of the region are given.